На 29 октомври преминаваме към зимно часово време

  • На 29 октомври преминаваме към зимно часово време
    На 29 октомври преминаваме към зимно часово време

Връщането към астрономическото (зимно) часово време ще се случи в 4:00 часа българско време на 29 октомври 2023 г. (неделя), когато часовниците се връщат един час назад.

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 година, а в Европа от 1916 година.

От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците, участвали в допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната.

Година по-късно Европа реши да отпадне смяната на часовото време и страните в съюза сами да решават дали остават на зимно или лятно часово време.

Правителствата на държавите членки обаче още не са определили кое часово време да бъде въведено – зимното или лятното.

Малко история…

Идеята за смяна на времето първо хрумва на известния американски общественик Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път лятното часово време сериозно е предложено от Уилям Уилет в “Пилеене на дневна светлина”, публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври.

Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври. В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 година.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните, летните и ранните есенни месеци (септември и октомври).

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат, поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част на денонощието, в зависимост от сезона на годината.