Навахо отваря врати за посетители

  • Навахо отваря врати за посетители
    Навахо отваря врати за посетители

Някои големи обекти на Навахо бяха отворени отново тази седмица, като предоставиха на посетителите достъп до някои от найначимите паркове и паметници в САЩ.

Навахо е най-големият индиански резерват в страната, който се простира в части от Ню Мексико, Юта, Аризона и постепенно отваря отново някои места след месеци затваряне, предизвикани от пандемията. Сега той е влязъл в „оранжевата зона на плана си за повторно отваряне, което означава, че паркове, атракции, ресторанти, музеи, казина, къмпинги и хотели могат да работят с 50% капацитет.

Вечерният час е отпаднал, но носенето на маски на закрито остава в сила за сега; това означава, че всеки на възраст над две години, независимо от статуса на ваксинация, е длъжен да носи маска в обществени зони.

Ако планирате да посетите някои от новоотворените атракции, не забравяйте да опаковате маска и да проверите най-новите насоки за обществено здраве. Не всички услуги работят и има доста ограничения в капацитета до максимум 50%.

Докато президентът Нез потвърди, че скорошният скок на случаите на COVID-19 се дължи „до голяма степен на социални и семейни събирания, на които хората не носят маски и не вземат предпазни мерки, правителството на Навахо може да затвори обиколките и атракциите по всяко време ако смятат, че скокът е пряко свързан с туризма.

Навахо е най-големият резерват в Америка, в който живеят над 180 000 индианци от племето навахо, наричащи себе си Дине (Хората). В границите на резервата, който обхваща североизточна Аризона, югоизточна Юта и северозападно Ню Мексико се намира и по-малкият резерват на хопите, който е дом на около 10 000 индианци от племето хопи.

Посетителите на резервата трябва да знаят, че земята, на която се намират, е със съвсем различна култура. Резерватът има собствени закони и собствена полиция. Карането на кола или просто разхождането тук се счита за незаконно, освен ако не е с екскурзовод. Притежанието и употребата на алкохол е забранено.

В рамките на резерват Навахо се намират някои от най-интересните природни забележителности на територията на САЩ. Това са Монюмънт Вали, каньон де Чели, Национален монумент Навахо, мостът на дъгата и каньон антилопа.