Най-добрите безплатни събития до края на май

  • Най-добрите безплатни събития до края на май
    Най-добрите безплатни събития до края на май

Може и да сте чували, че безплатен обяд няма, но следващите събития са доказателство, че на слухове не трябва да вярвате. 

Ето ги любимите ни събития от любимата ни категория - с вход свободен. Вижте какво можете да видите и правите без пари до края на май, а скоро очаквайте и нашата колекция за юни. 

Национален събор на овцевъдите в България

6-8 май, край Лясковец

Пети Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе над Петропавловския манастир, край Лясковец. Участие в мащабното събитие ще вземат държави от Европа и от Азия. Подробности за Националния събор на овцевъдите в България.

*

Старопланински събор Балкан фолк 2015 и Национален шампионат по фолклор Евро фолк

12-22 май, Велико Търново

Старопланински събор „Балкан фолк” ще се проведе от12 до 22 май в гр. Велико Търново. В рамките на шест дни на сцена „Летен театър” в парк Марно поле ще се изявят повече от 5000 участници от над 200 колектива, както и индивидуални изпълнители от всички фолкорни жанрове и етнографски области на България. Едновременно с това ще се проведе и Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк”. Подробности за фолклорните събития.

***

Празник на розата

26653

13 май - 5 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2016.

***

Нощ на литературата

12 май, 11 града в България

През 2016 г. за пети пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 12 май в 11 български града ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори в нетрадиционни за тази цел градски пространства. Нощ на литературата 2016 ще се проведе в Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Габрово, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Шумен. Очаквайте подробности и програма на Нощ на литературата.

***

5477

Книги за смет

14 май, Бургас

22 май, Кюстендил

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за четвърта поредна година. През май събитието ще се проведе в Бургас и в Кюстендил. Организаторите ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци. Подробности за кампанията Книги за смет.

***

Габровски карнавал

21 май, Габрово

Ежегодният карнавал в Габрово се предвожда от огромната котка-символ на града и всяка година е с различна тема. Вижте програмата на Габровския карнавал, който тази година се провежда на 21 май

***

Средновековен фестивал Червен

28448

21-23 май, Червен

В археологическия резерват „Средновековен град Червен“ за поредна година ще се проведе Средновековен фестивал Червен. Фестивалът пресъздава живота и всекидневието на хората през средните векове, ще има боен лагер, възстановки, бойни демонстрации, всеки ден от 11 до 18 часа. Повече за Средновековния фестивал.

***

Европейска нощ на музеите

21 май, различни градове в България

Нощта на музеите се провежда от няколко години в много от големите градове в България, като по традиция вратите на музеите и галериите остават отворени до полунощ и има много съпътстващи събития. Очаква се обявяване на програмата на участващите музеи и галерии за Нощ на музеите 2016 г.

***

Нестинарско шествие - село Граматиково

29 май, село Граматиково

От село Граматиково до Голямата аязма (Влахов дол) всяка година се провежда Нестинарско шествие, което предшества традициите на празника на св.св. Константин и Елена на 3 юни вечерта. Прочетете и подробна статия за традициите на нестинарите.

***

Открийте още събития по света и у нас в нашата секция СЪБИТИЯ.