Най-добрите дестинации за кафе по света (част 1)

  • Най-добрите дестинации за кафе по света (част 1)
    Най-добрите дестинации за кафе по света (част 1)

Кафето е направило доста дълго пътуване от родината си в Етиопия, за да се превърне в глобален основен и социален обичай. Живеем в златна ера на кафето с екологични земеделски практики и специалитети за печене, проникващи в движението, помагайки да пълним почти два милиарда чаши на ден по целия свят.

Но въпреки своята повсеместност и артистичността в световен мащаб, посветена на изработването на тази перфектна чаша, за да получите най-чистия вкус на зърната - в най-прясната, току-що изпечена форма - ще трябва да отидете директно до източника. Преди да тръгнете на път (с чаша в ръка), се насладете на нашите предложения за някои от най-завладяващите райони за кафе на планетата.

Турция

Вярна на позицията си на ръба на Близкия изток, Турция има отдавна установена култура на кафенетата, с чаши, сервирани заедно с табла на базари в цялата страна. Отпочивайки на kahvehane (кафене) или Çay bahÇesi (чаена градина), придружено от клюки и наргиле, пълен с ябълков тютюн, е част от турската философия на keyif - улесняване на живота.

Тази дълга история поражда многобройни обичаи, датиращи от сложните церемонии на османските дворове, в които 40 производители на кафе приготвят топлата напитка за султана. Някога турските мъже избирали съпруга въз основа на уменията за приготвяне на кафе и се считало за основание за развод, ако съпругът не може да осигури ежедневно кафе.

Подобно на катран турско кафе обикновено се изпива на няколко кратки глътки и след това може да се гледа на кафе, като се обърне чашката наобратно в чинийката и се "разчитата" знаците на съдбата, които са се отбелязали от утайката.

Как да поискате кафе на местния език: Bir kahve lütfen

Япония

Когато хората в Япония говорят за „първа вълна“ (ерата, в която кафето става широко достъпно за потребителите като разтворимо кафе), те най-вероятно се отнасят до kissaten, думата за кафене много преди чуждестранното „кафене“ да влезе в националния разговорен език. Когато за първи път започват да се появяват в началото на 20-ти век, kissaten са портали в екзотичен свят и носят полъх на демимондата. Днес думата се използва за описание на кафене, което обхваща естетика и вкус, предшестващи появата на веригите за масови пазари.

Сред автентичния арт декор или интериора от средата на века кафето се приготвя една по една чаша, чрез премерено изливане. Сместа от къщата (burendo kōhī на японски) вероятно ще бъде тъмно печено, поднесено в малка, изящна чаша, винаги с чинийка, чаена лъжичка и миниатюрна каничка със сметана, която побира точно толкова, колкото да превърне единичната ви порция кафе в този идеален оттенък на карамел.

Как да се помоли за чаша кафе в местния език: Kōhī о kudasai