Най-добрите винени дестинации в света

  • Най-добрите винени дестинации в света
    Най-добрите винени дестинации в света

Не е задължително да сте винен експерт, за да се насладите с всичките си сетива на следващите няколко дестинации. Това са местата по света, където не просто се произвеждат най-добрите вина, но и можете да съчетаете дегустирането им с красиви пейзажи, отлична храна и много възможности за културни обиколки. Винените дестинации могат условно да се разделят на Стар и Нов винен свят.


Старият винен свят

Франция

Франция е водеща световна лозарска дестинация. За да стане ясно защо, е достатъчно само да споменем винените области Бордо, Елзас, Бургундия, Шампан, Лангедок-Русийон и долините на Рона и Лоара. Известни със своя перфекционизъм при създаването на дионисиевата напитка, френските винари са достоен пример за подражание по целия свят.

Италия

Италия е един от най-големите производители на вино в света. Основните италиански винени региони са северните Пиемонт, Вале д'Аоста, Трентино-Южен Тирол и Венето и Тоскана в централната част. Виното е неразделна част от ежедневието на италианците, пие се по всяко време, обикновено придружено с хапване.

Испания

Испания е на трето място в Европа по производство на вино след Франция и Италия. Емблематични за страната са вината от регионите Риоха, Рибера дел Дуеро, Херес, Приорат (малка планинска област в Каталуня). Типични испански сортове са темранийо, малвазия, гарнача, тинто фино, паломино (от който се произвежда прочутото шери).

Португалия

В Португалия най-важните лозарски региони са Миньо, Доуро и Дао в Северна Португалия. Тук е родината на прочутия Портвайн и вината Мадейра, подсилени сладки вина, често поднасяни след вечеря.

Германия

Най-голямата гордост на Германия са белите вина от сорта Ризлинг, свежи и комплексни, но радващи небцето дори за начинаещи ценители. Леденото вино или т.нар. Айсвайн е десертно вино, прави се от замръзнало грозде и има изключително елегантен вкус. Най-големите лозарски региони са Баден, Мозел, Палатинат и Райнхесен.

Нов винен свят

САЩ и Канада

Лозарските региони в източната част на американския континент са Онтарио, Квебек и Ню Йорк. Въпреки че определено са от Новия свят на вината, производството в райони като Ниагара и графство Принц Едуард все повече се разраства и се прочува на международната сцена. Популярна напитка са и обикновено газираните ябълкови вина (сайдер). По западното крайбрежие на Канада и САЩ най-изтъкнати са Калифорния (долината Напа), Орегон, Вашингтон и Британска Колумбия.

Южна Африка

Макар че тук произвеждат вина от 1600 г., те се появяват на международната сцена едва през последните години. Лозарските региони на Стеленбош, Южна Африка включват Паарл и Уорчестър. С климат, подобен на аржентинския, чилийския и австралийския, Южна Африка е по-известна с белите сортове шенин блан, александрийски мускат и коломбар. При червените сортове преобладават сензо, каберне совиньон и пинотаж.

Аржентина и Чили

Винарството в Андите и около тях се развива с фантастична скорост. За Аржентина малбек, бял торонтес и темпранийо са типични сортове, а в Чили сортовете каберне совиньон, карменер и совиньон блан са водещи. Най-големите лозарските региони в Аржентина са Буенос Айрес, Мендоса и Сантяго, а в Чили – Касабланка, Майпо и Мауле.

Австралия и Нова Зеландия

Австралия е първа в Новия свят с масовото си производство на пикантни вина от сорта сира и каберне совиньон. Посетете Хънтър Вали, най-голямата винопроизводителна зона в Австралия, сравнима с долината Напа в Калифорния.