Най-големите библиотеки в света

  • Най-големите библиотеки в света
    Най-големите библиотеки в света

"Вдишах онзи парфюм от хартия и магия, който странно, но досега никой не се е сетил да бутилира.", казва испанският писател Карлос Руис Сафон.

Бихме допълнили, че истинската магия е в библиотеките. Тук сме събрали 5 от най-големите в света, които впечатляват с огромни и изключително ценни книжни колекции.

5. Руската държавна библиотека

275 километра – толкова е разстоянието, което ще изминете, ако решите да обходите всички рафтове в държавната библиотека на Русия. Създадена е преди повече от 150 години в Москва. Освен 17 милиона книги, библиотеката пази и 13 милиона списания и още над 150 000 карти.

Най-големите библиотеки в света


4. Обществената библиотека в Ню Йорк

Половин век библиотеката е сред националните исторически забележителности на САЩ. Тя е създадена след сливането на малки и големи библиотеки, притежание на книголюбители и милионери от Ню Йорк. Основният ѝ клон се намира на Пето авеню. Всички екземпляри, които се пазят в нея, наброят 53 милиона.
Най-големите библиотеки в света


3. Библиотека и архив на Канада

Канадците могат да се похвалят с третата най-голяма библиотека в света. Тя е и действаща институция, която отговаря за опазването на канадския архив. Съществуват сравнително от скоро – 2004 г. Тогава Националната канадска библиотека и Държавния архив на страната се сливат в едно. Към момента колекцията включва близо 20 милиона книги, 24 милиона фотографии, частни и държавни архиви, списания. Най-ценното в нея е книга от 1-ви век на историка Йосиф Флавий.
Най-големите библиотеки в света


2. Конгресната библиотека на САЩ

Тя е най-голямата библиотека в САЩ и втората по големина в света. В нея има книги на повече от 450 езика. Създадена е през 1800 г. във Вашингтон. Помещава се в три сгради, в които се съхраняват над 142 милиона различни видове документи. Едно от най-скъпите ѝ притежания е Библията на Гутенберг както и част от личната библиотека на Хитлер.
Най-големите библиотеки в света


1. Британската библиотека

Това е най-голямата библиотека в света. Намира се в Лондон. Нейната колекцията включва близо 170 милиона книги, ръкописи, списания, музикални записки, патенти. В нея се пази най-старата известна печатна книга – „Диамантената сутра”, която е най-почитаният будистки текст. Британската библиотека разполага и със значителна колекция от старобългарски книги.
Най-големите библиотеки в света