Сенки от миналото - най-старата библиотека в света

  • Сенки от миналото - най-старата библиотека в света
    Сенки от миналото - най-старата библиотека в света

Били ли сте в Мароко досега? Дори и да сте, ще ви дадем още една причина да се върнете там – библиотеката Ал-Карауиин (al-Qarawiyyin или Al Quaraouiyine) във Фес най-старата действаща библиотека в света, която наскоро беше реставрирана и след стотици години в забрава – отворена за посетители.

Макар и Ал-Карауиин да е паметник на културата с подобна важност, стотици години аудиторията й е крайно ограничена заради лошото физическо състояние. Помещенията са били тясно специализирани само за нуждите на академичната общност и на теолозите.

До появата на една архитектка, която остава възмутена от неуважението и от нехайството, проявявано с години към подобна сграда. Архитектката взима случая в свой ръце – възлага си задачата отново да превърне библиотеката в място за обмяна на култура и знания.

Преди 1157 години една жена се опълчва на масовите схващания

Библиотеката Ал-Карауиин, която принадлежи на едноименния университет, както и джамията – третият елемент от комплекса, са създадени от Фатима Ел-Фихрия, която приема предизвикателството да се изправи срещу общоприетите канони за пасивна роля на жените в мюсюлманската цивилизация. Тя е дъщеря на богат имигрант от днешен Тунис (тогава Ал Кайрауан – al-Qayrawan). Сред като получава добро образование, тя посвещава живота си и влага цялото си наследство в построяването на джамия и център на знанието за нейната общност. В библиотеката и до ден днешен се пази университетската диплома на основателката, която представлява ръкопис върху дървена плочка.

Сенки от миналото - най-старата библиотека в света

Университетът, библиотеката и джамията са открити между 859 г. сл.Хр. - основаването им съвпада приблизително с полагането на основите на съвременната алгебра. Интериорът на комплекса е впечатляващ – красиви бели арки и колони, музайки в арабски стил.

Сенки от миналото - най-старата библиотека в света

Ел Фихрия остава в историята не само като смела жена-просветителка. Тя е и главната „виновница“ за това Фес да се превърне в един от най-впечатляващите архитектурни градове.

Сенки от миналото - най-старата библиотека в света

През вековете Ал Каруиин олицетворява именно комуникацията и културния обмен между Мароко и Европа.

Нехайството на масите

В продължение на стотици години комплексът е бил занемарен и оставен да се руши.

По подовете, по стените и по таваните има големи пукнатини. Засегнати са и много исторически символи и ръкописи – заради неподходящите температура и влажност. В риск били древни томове, събирали знания, трупани с векове в области от теология до право, от граматика до астрономия. Учените имали достъп до материалите, но този център на знания е бил затворен за широката общественост.

Спасителната лодка...

...идва през 2012 г. и всъщност не е лодка, а банка – Кувейтската банка, която предоставя на Министерството на културата в Мароко безвъзмездна помощ с цел опазване на културно наследство. Банката възлага на една канадско-мароканска архитектка не само възстановяването на сградите и защитата на ценните ръкописи, но и отварянето на библиотеката за обществено посещение. За проекта финансовата подкрепа оказва и TED (програма за трансформационна подкрепа на международна общност с цел създаване на положителна промяна в света)

След 1157 години една жена се опълчва на масовото нехайство

Тази жена е Азиза Чаоуини.

Когато за пръв път посетих библиотеката, останах шокирана“ - разкрива Чауини. Тя описва всички предизвикателства, свързани с осъществяването на трудния проект, целящ да възроди една позабравена културна постройка.

През вековете библиотеката е била разширена чрез система от свързани помежду си сгради, разделени на групи – всяка група е позиционирана на различно ниво на стръмен хълм. Задачата била тези сгради да бъдат обединени и възстановени както в миналото.

Сенки от миналото - най-старата библиотека в света

Освен трудоемко, възстановяването е пълно с изненади: „Никога не се знае какво се крие зад стената. Премахвате я и намирате картина, вземате картината, а зад нея има тайна врата... Открихме много неочаквани неща, като например многовековната подземна канализация.“ - разказва Азиза.

Сенки от миналото - най-старата библиотека в света

Освен по сградата, по време на реконструкциите е работено и по ценните книги и ръкописи, които се съхраняват в Ал-Карауиин. Повечето от тях са уникални религиозни трудове. В библиотеката се съхраняват над 4000 ръкописа, сред които Коран от IX век с калиграфски букви и някои от най-старите известни описания на живота на пророка Мохамед.

Сенки от миналото - най-старата библиотека в света

Усетете дъха на миналото, докато гледате в бъдещето

Възстановката е много повече от превръщане на библиотеката в балсамиран труп!

В нея трябва освен величието на миналото да усетите прагматизма на 21-ви век – баланса между запазване на оригиналните пространства и същевременно посрещането на нуждите на сегашните потребители (включително студенти, изследователи и посетители) и интегрирането на нови технологии за устойчиво развитие е постигнат успешно. Някогашната сграда-посредник между Мароко и Европа днес се е превърнала в посредник между древност и модерни технологии.

Сенки от миналото - най-старата библиотека в света

Изградени са фонтани (възстановка на оригиналните) – впечатляващото е, че са направени нови инсталации, които успели да се свържат с откритата древна водна мрежа на града. Азиза използва в реставрацията и съвременна технологии като соларни панели и водни колектори.

Обновената библиотека днес включва читалня, конферентна зала, лаборатория за съхранение и възстановяване на ръкописи, както и колекция от редки книги. Разбира се, има обновени офиси и кафе. Куполът от 12-и век пък ще бъде домакин на постоянни и временни изложби и на други събития.

Снимки: Азиза Чаоуини

Вижте още красиви библиотеки по света, които си заслужава да посетите.

Save