Най-големите шведски острови (част 2)

  • Най-големите шведски острови (част 2)
    Най-големите шведски острови (част 2)

Знаете ли, че на територията на Швеция има 221 831 острова, от които едва 1000 са обитаеми?

Друг интересен факт е, че общата площ на шведските острови е по-голяма от континенталната част на страната. Швеция е на първо място в списъка на страните с най-голям брой острови. Затова решихме в следващите редове да ви покажем кои са нейните 4 най-големи острова.

Ето ги и тях:

1. Остров Готланд

Остров Готланд е с площ от 2994 кв. км и е най-големият остров както в Швеция, така и в Балтийско море. Той е епархия, община, окръг и провинция в страната, към която спадат и още два по-малки острова на северТам процъфяват информационните технологии, туризмът, дизайнът и преработката на хранителни продукти. Островът представлява една много романтична провинция, съхранила своята идентичност чрез красиво боядисаните фермерски къщички и приказни цветя. Населението на Готланд е близо 60 ил души, във Висбю,главният административен град на острова, живеят около 25 хил. души. Висбю е и най-запазеният  средновековен град в Швеция. Ето защо попада под защитата на ЮНЕСКО за културно и природно богатство.

Най-големите шведски острови (част 2)

2. Остров Хисинген

Остров Хисинген се разпростира на площ от 199 кв. км и е четвъртият по големина шведски остров. Той е част от град Гьотеборг, а населението му наброявва 130 хил.душиХисиген е най-населеният остров в Швеция и е дом на най-добрите предградия, индустрии и пристанища в Гьотеборг.

Най-големите шведски острови (част 2)