Най-големите шведски острови (част 1)

  • Най-големите шведски острови (част 1)
    Най-големите шведски острови (част 1)

Знаете ли, че на територията на Швеция има 221 831 острова, от които едва 1000 са обитаеми?

Друг интересен факт е, че общата площ на шведските острови е по-голяма от континенталната част на страната. Швеция е на първо място в списъка на страните с най-голям брой острови. Затова решихме в следващите редове да ви покажем кои са нейните 4 най-големи острова.

Ето ги и тях:

1. Остров Йоланд

Остров Йоланд заема около 1347 кв. км и е най-малката провинция в Швеция, но вторият по големина остров в страната. Той се намира в Балтийско море и има население от над 26 хил. души. Островът е отделен от континента от Калмарския проток, но е свързан с континента чрез6-километровия мост Йоланд. Мястото е любима дестинация за лятната почивка на шведските семейства, които наемат вили или пребивават в един от 25-те добре устроени къмпинга, ваканционните селища и хижи. Там ви очакват слънце, море, дълги бели пясъчни плажове и много възможности за семейни дейности. Интересен факт е, че шведското кралско семейство почива там всяко лято.Сред забележителностите на Йоланд са замъкът Борихолм, който представлява красиви руини. Мястото е подходящо за хора с деца и ви препоръчваме да го посетите от юни до август. Друго интересно място крепостта Eкеторп – възстановена старинна крепост. В южната част на острова можете да отидете до древните гробища в село Йетлинге. Или да посетите  „Стура Алварет“ – защитени от ЮНЕСКО археологически паметници, известни като каменни кораби. Те представляват гигантско варовиково плато с уникално биоразнообразие и предистория.

Най-големите шведски острови (част 1)
Снимка: flickr/Markus Trienke

2. Остров Oруст

Остров Oруст се разпростира на площ от около 346 кв. кмНай-големият град там е Хенон, а неговото население наброява близо 2000 души. На острова има население от над 15 хил. души през студения сезон, като броят му се покачва лятото.

Най-големите шведски острови (част 1)
Снимка: flickr/Jakob Andersson