Най-интересните часовникови кули в света (част І)

  • Най-интересните часовникови кули в света (част І)
    Най-интересните часовникови кули в света (част І)

Часовниковите кули, освен красиво архитектурно произведение, в миналото са били и единственият начин да се разбере точният час.

Макар с навлизането на технологиите, това им предназначение да не е от толкова голяма полза, те продължават да бъдат обекти, които будят интерес със своето величие. Такива часовникови кули има на много места по света, но ние мислим да се спрем на най-внушителните, тези, които са се превърнали в емблематични за градовете, в които се намират. Ето ги и тях:

1. Елизабет Тауър (Биг Бен), Лондон, Англия

Тази кула е емблематична за Лондон, но малцина знаят, че името ѝ всъщност е Елизабет Тауър. Тя е прекръстена така през 2012 г., в чест на 60-годишното царуване на кралица Елизабет, а името Биг Бен, с което е известна, идва от размерите на камбаната ѝ – цели 13 тона. Строежът на кулата е завършен през 1859 г., но в момента тече проект по реставрацията ѝ, който ще отнеме няколко години.

Най-интересните часовникови кули в света (част І)

2. Часовниковата кула на Свети Марк, Венеция, Италия

Кулата се намира на известния площад Сан Марко, като на нея е проектиран астрономически часовник, показващ, както времето, така и знаците на зодиака и фазите на луната. Проработила за пръв път през 1493 г., тя е претърпяла множество реставрации – последната през 1996 г. Върху кулата  са разположени две бронзови фигури, които удрят камбаната на всеки кръгъл час.

Най-интересните часовникови кули в света (част І)

3. Циммер Тауър, Лиер, Белгия

Кулата е построена в началото на XV век, като част от укрепленията на града, но едва през 1930 г., в чест на 100-годишнината от независимостта на Белгия, местният жител и производител на часовници Луи Цимер представя на аудиторията часовник, наречен “Столетие”. Той има 12 циферблата, разположени около един централен часовник, които показват фазите на Луната, сезоните, знаците на зодиака и метоничния цикъл. От 1980 г. кулата е сред защитените от държавата паметници в страната.

Най-интересните часовникови кули в света (част І)
Снимка: Flickr.com

4. Часовниковата кула Дейра, Дубай, Обединени арабски емирства

Построена през 60-те години на XX век, в чест на първия износ на петрол от страната, кулата е разположена на входа на моста Мактум, намиращ се в района на Дейра. Дело е на архитекта Зики Хомси. През 1989 г. е реконструирана с бетон, поради корозия на стоманените елементи.  През 2008 г. пък, е реставрирана фасадата на кулата, като тогава е поставен часовник Omega с GPS система.

Най-интересните часовникови кули в света (част І)
Снимка: Flickr.com

5. Часовниковата кула в Раджабай, Мумбай, Индия

Тази кула е проектирана от британския архитект сър Гилбърт Скот и се намира на територията на университета в Мумбай. Архитектурата ѝ е заимствана от тази на Елизабет Тауър в Лондон, като присъстват и елементи от венецианския готически стил – тук могат да бъдат видени 4 вида камък, витражи и варовикови скулптури. Макар да е построена в края на XIXвек, кулата претърпява първата си реставрация съвсем наскоро – от 2013 до 2015 г. Тази забележителност е доста внушителна, със своите 85 метра височина, и определено е една от емблемите  на града.

Най-интересните часовникови кули в света (част І)

Очаквайте втората част на статията, в която ще ви представим още интересни часовникови кули, намиращи се в различни краища на света.