Най-старото художествено произведение в света - открито в пещера в Индонезия

  • Най-старото художествено произведение в света - открито в пещера в Индонезия
    Най-старото художествено произведение в света - открито в пещера в Индонезия

Според ново изследване индонезийската пещерна живопис, изобразяваща праисторическа ловна сцена, може да бъде най-старото фигуративно произведение на изкуството в света, датиращо от близо 44 000 години, сочещо напреднала художествена култура.

Открита преди две години на остров Сулавеси, 4,5-метрова картина разполага с диви животни, преследвани от получовеци, притежаващи копия и въжета, се казва в проучването, публикувано в Nature в сряда.

Използвайки специална технология, екипът от австралийския университет в Грифит заяви, че е потвърдил, че варовиковата пещерна рисунка е датирала най-малко 43 900 години през периода на палеолита.

„Тази ловна сцена в момента е най-старият изобразителен запис на разказване на истории и най-ранните фигуративни произведения на изкуството в света“, казват изследователите.

Откритието идва след като картина на животно в пещера на индонезийския остров Борнео по-рано беше определено да е на поне 40 000 години.

Дълги години се смяташе, че пещерното изкуство е възникнало от Европа, но индонезийските картини оспорват тази теория.

Само в Сулавеси има най-малко 242 пещери или заслони с древни изображения, а всяка година се откриват нови обекти, съобщи екипът.

В последната датирана сцена ловците са изобразени в тъмночервени цветове с човешки тела и глави на животни, включително птици и влечуги.

Картината, която е в лошо състояние, подсказва, че е имало високо напреднала художествена култура преди около 44 000 години, в която личи фолклор, религиозни митове и духовна вяра, заяви екипът.

"Сцената може да се разглежда не само като най-ранното фигуративно изкуство в света, но и като най-старото доказателство за комуникацията на разказ в палеолитното изкуство", казват изследователите.

Източник