Най-изолираните места на Земята - част 2

  • Най-изолираните места на Земята - част 2
    Най-изолираните места на Земята - част 2

Ако искате да избегнете тълпите за следващата си ваканция, може да опитате да посетите едно от най-изолираните места на Земята - до някои от тях можете да получите достъп само с лодка или самолет.

Редица от тези отдалечени места се отличават с великолепен тропически климат, докато други имат рекордни арктически температури или безмилостни пустини. Приключението е гарантирано.

Ето част от най-отдалечените места на Земята, които някои наричат ​​дом.

6. Бароу, Аляска

Най-изолираните места на Земята - част 2
Снимка: wikimedia

Няма пътища, които водят до Бароу - града е достъпен само със самолет. Полетът е на час и половина от Анкоридж. Седейки в самия връх на Аляска, зимата им се състои от 65 последователни мрачни дни.

Поради отдалеченото си местоположение, разходите за живот в бита са високи. Буркан фъстъчено масло може да струва 10 долара. 

7. Ittoqqortoormiit, Гренландия

Най-изолираните места на Земята - част 2
Снимка: wikimedia

Основан през 1925 г. от заселници от Западна Гренландия, Ittoqqortoormiit е приблизително толкова далеч, колкото не можете да дори да си представите от всеки друг обитаван район на Гренландия. Толкова е отдалечено, че се нуждаете от хеликоптер от летището, за да стигнете до самия град.

Неговите 450 жители се  радват на кучешки шейни и къмпинг, докато туристите посещават, за да видят Северното сияние и други природни чудеса. Освен това е круизна дестинация, въпреки морския лед, който блокира акостирането на всеки кораб за девет месеца от годината. 

8. Островите Кергелен

Най-изолираните места на Земята - част 2
Снимка: wikimedia

Островите Кергелен в Индийския океан са част от френските Южни и Антарктически земи. Те са на 3200 км от най-южната част на Африка и са достъпни само с кораб четири дни в годината.

Самият остров Кергелен е известен още като "Остров на пустотата" и е заобиколен от 300 други островчета, разпръснати на 6200 квадратни км.

Островите Кергелен са покрити с ледници и получават валежи от дъжд или сняг 300 дни в годината. Повечето от хората, които живеят там, са френски изследователи.

9. Оазис Сива, Египет

Най-изолираните места на Земята - част 2
Снимка: wikimedia

Тъй като оазис Сива е толкова изолиран насред западната пустиня на Египет, езикът на жителите и културата на Амазиг са изключително добре запазени.

Това не е обичайна спирка за туристите (това е петчасово пътуване с автобус от Кайро), но тези, които са тръгнали на това необичайно приключение в пустинята, могат да се насладят на местно отглеждани фурми и маслини, да плуват в минералния извор на банята на Клеопатра и да останат в известната пустинна еко-ложа изградена от кал и сол. 

10. Чангтанг, Тибет

Най-изолираните места на Земята - част 2
Снимка: wikimedia

Известен като "Покривът на света", височините на Чангтанг варират от 1200 до 2700 метра.

Простиращата се на 1600 км земя през Тибетското плато е дом на номадски народ, наречен Чангпа. Дивата природа като снежни леопарди и якове процъфтява в студения сух климат.

Имате нужда от разрешително, за да влезете, което може да струва няколко хиляди долара, а достъпът е през летището Лех, жп гара Удхампур или шофирането от Манали или Шринагар.