Най-красивата гледка на Искърското дефиле

  • Най-красивата гледка на Искърското дефиле
    Най-красивата гледка на Искърското дефиле

Когато дойдат почивните дни, започваме да се чудим къде да отидем. Обикновено искаме мястото да бъде красиво, интересно и да крие в себе си история.

Нашето предложение за това къде да отскочите тази събота и неделя е паметникът "Септемврийци". Пътят до там криволичи през Искърското дефиле и лакатушещите скални брегове на с. Лакатник. Напоено с история, мястото ще ви напомни за миналите събития и ще разкрие пред вас невероятни гледки.

Най-красивата гледка на Искърското дефиле
Снимка: Александра Любова

На върха на Лакатнишките скали от висотата на героизма и природния феномен се извисява паметника "Септемврийци". Издигнат е в чест на героично ззагиналите въстаници, за да напомня на поколенията за историята и жестокостта на монархическото управление. Облицован е в червен пясъчен камък, напомнящ за пролятата кръв.

Най-красивата гледка на Искърското дефиле
Снимка: Александра Любова

На 26 септември 1923 г., след като в Осиково три дни е имал истинска народна власт, фашистите удрят в гръб въстаниците и от високата Лакатнишка скала "Нечов камик" разстрелват и хвърлят в пропастта Милан Петров, Стефан Трифонов, Йордан Куртев и Димитър Бояджиев. В основите на паметника в малка крипта са положени костите на убитите. 

През 1950 г. село Осиково е преименувано на Милан Петров, от където той е родом и от тогава то носи името Миланово.

Най-красивата гледка на Искърското дефиле
Снимка: Александра Любова

От мястото, където се намира паметника се разкрива толкова невероятна гледка, че ще се запечата завинаги в съзнанието ви. Погледът през невиждащите очи на "Дядо Йоцо" е прекрасен, но тук освен красивите хълмове на планината, ще видите железницата как бавно преминава в далечината, Искъра как проправя своя път и хилядите малки къщички, сгушени сред природната картина. 

Най-красивата гледка на Искърското дефиле
Снимка: Александра Любова

Пътуването до там е подходящо за цялото семейство и можете да го съчетаете и с разходка до други забележителности.

Пътувайки по основния път от Мездра към София, в село Очин дол ще видите голяма информационна табела за туристическите обекти в района. Тръгвайки от нея пътят до паметника е тесен, но се стига за около 5 минути. Изграден е обширен паркинг, а над него се издига паметника на Дядо Йоцо, изграден от бял врачански камък. В близката борова гора може да се види и атрактивна дървена къщичка, до която има фонтан със студена планинска вода и кътове за отдих.

Черепишкият манастир "Успение Богородично" е поредната интересна забележителност, която се намира на Искърското дефиле, на 85 км от столицата, на смаия бряг на река Искър. Посещението му е още една чудесна спирка. Районът на манастира изобилства с красива природа и прекрасни гледки към дефилето и реката.

Могат да се видят различни природни забележителности като Ритлите, Лакатнишките скали и пещерата Темна дупка.

Ние само ви подсещаме за някои от неизброимите красоти на България, а вие преценете кое място да посетите първо.