Най-опасният мост за шофиране в света (видео)

  • Най-опасният мост за шофиране в света (видео)
    Най-опасният мост за шофиране в света (видео)

Русия често влиза в какви ли не класации, най-вече за абсурди. Макар да не сме чули за официална класация на най-опасните мостове за шофиране по света, този, който ще ви покажем, съвсем спокойно може да се класира на първо място.

Адреналиновата отсечка се намира в Трансбайкалския регион в Русия. Куандиновският мост се простира в продължение на 570 м над река Витим и предлага само еднопосочно движение с ширина на платното 2 м и нула предпазни мерки като парапети и други, в случай че колата се преобърне и падне в ледените води на реката. На всичко отгоре настилката се състои от прогнили и на места изпочупени дъски върху метална основа. Когато дойде зима и те замръзнат, освен тесен, мостът става и неимоверно хлъзгав. А това е почти целогодишно, защото говорим за Сибир все пак.

Всъщност мостът е планиран като жп прелез, но така и не е използван като такъв. Затова хората от близкото село Куандин (1500 жители) започнали да го ползват, за да преминават над реката. Тъй като официално мостът не се води годен за преминаване на МПС-ата, той не се поддържа и ремонтира през последните 30 години. Местните хора разказват, че често се случва тежки коли или камиони да се налага сами да поправят пропадащите дъски, за да достигнат до другия край на реката.

През зимата има и още едно сериозно предизвикателство. Страничният вятър е толкова силен, че като нищо може да преобърне дори голям камион. Затова всички шофьори, които все пак дръзват да ползват съоръжението по това време на годината, задължително минават със свалени прозорци, за да намалят съпротивлението.

Мостът става все по-популярен сред руски смелчаци, които снимат преминаването му и споделят видео онлайн.

Друг любопитен факт за Куандинския мост е, че не може да бъде намерена никаква информация за инциденти на него през последните десетилетия.