Най-отдалечения населен остров в света – Тристан да Куня

  • Най-отдалечения населен остров в света – Тристан да Куня
    Най-отдалечения населен остров в света – Тристан да Куня

Днес ще в отведем до едно малко кътче от света – острова Тристан да Куня. Това е едно място, където можете да срещнете един цял нов свят свят. Най-отдалеченият остров в света – а Тристан да Куня, е разположен в южната част на Атлантическия океан. Мотото на острова е „Нашата вяра е нашата сила” и това е разбираемо предвид отдалечеността му от всичко останало. 

Най-близкият континентален град е на 2800 км на изток – Кейптаун в Южна Африка, а най-близкия до него остров – на 2575 км западно е Света Елена. За да стигнете до там са необходими 7 дни с лодка. Островът е в овална форма като диаметъра му е малко по 10 км, а общата му площ – 98 кв. км. 

Той се образувал от вулканично изригване, а неговият връх е постоянно покрит с бели облаци. Тристан да Куня не е типичната туристическа дестинация, тъй като няма хотели и ресторанти. Интересен факт е, че дори познатите ни кредитни карти не са приети за разплащателно средство. 

Важно е да се знае също, че бреговете не са безопасни за плуване, но за сметка на това са прекрасни за риболов. Всеки месец на острова е съпътстван от дъждове между 17 и 26 дни. Но все пак има много модерни удобства като малък музей, плувен басейн и радио станция, но не и телевизия. 

В Тристан да Куня има един магазин за хранителни стоки, но поръчки трябва да бъдат направени месеци по-рано, така че стоките да могат да бъдат натоварени доставени. Има болница със стоматология, операционна и спешното отделение, грижеща се за здравните проблеми на местното население, но пациенти, изискващи по-специализирано лечение, трябва да бъдат евакуирани в Южна Африка или Великобритания. Електрическата енергия там пък се доставя от дизелови генератори. 

Местното население има само седем фамилии: Хейгън, Роджър, Глас, Лаварел, Слейн, Грийн и Репето. В техните вени тече английска, американска, италианска и африканска кръв. Английският им е местният език, въпреки че е по-необичаен, тъй като е базиран на стар диалект. 

Местните жители се издържат от продажба на сувенири и редки пощенски марки, признати от целия свят. Може дори да ги срещнете да се продават онлайн. Сред най-отличителните сувенири са традиционните „любовни чорапи”,като в зависмост от броя на ивиците значението им може да бъде от „прятел завинаги” до „лудо влюбени”. 

Посещенето на Тристан да Куня определено не е лесна задача и не е за всеки, но определено е наистина уникално преживяване.