Най-прочутите балкански рецепти

  • Най-прочутите балкански рецепти
    Най-прочутите балкански рецепти

Колкото са шарени традициите и хората на Балканите, толкова са шарени и ястията им. Както сме се омесили през годините, така са се омесили и рецептите и днес колкото си приличат, толкова са и различни. И, разбира се, всеки си твърди, че това си е неговото национално ястие. Колегите от вкусния сайт Kulinar.bg са събрали някои от най-емблематичните балкански ястия в следващите редове. Последвайте линковете, за да видите рецептите и да си направите балканско кулинарно пътешествие... у дома!

Запознайте се с първата част от класацията, а скоро очаквайте и втора!


Албания

Албанската кухня е много интересна смесица между средиземноморски, турски, гръцки и италиански влияния. В готвенето широко се използват средиземноморски подправки, зехтин и масло. Тук също се похапват таратор, сарми и туршии. Особено интересна и заслужаваща внимание рецепта обаче е тази за кускус с яйца и спанак.

Босна и Херцеговина

Подобно на албанската кухня, кухнята на Босна и Херцеговина е любопитен микс между западни и източни влияния. Известна е с употребата на много подправки, но в умерени количества. Повечето ястия тук са леки и балансирани. Точно така бихме определили една от най-известните им рецепти – тази за туфахия, или печена ябълка с пълнеж.

България

Тук, разбира се, няма как да сме безпристрастни, ако трябва сами да отлъчим едно единствено ястие, което да обобщи красотата на родната кухня. По света обаче най-много ни разпознават по майсторските баници. Помните ли Джереми Албелда – американецът с далечни български корени, чиято баба го е отгледала с баници?

В Kulinar.bg има десетки рецепти за баници, от които да се вдъхновите!

Гърция

С южната ни съседка отдавна сме в конкуренция по много кулинарни въпроси. Но сега не е моментът да спорим, а да си признаем, че много ги бива в приготвянето на мусака (гръцки вариант с патладжани), дзадзики и галактобурек! А стане ли дума за месо - сувлаки!

Косово

Кухнята на Косово много наподобява кухните на Албания, Сърбия, Турция и Гърция. Всъщност, нещата на тази малка територия стават толкова смесени и объркани, че е по-добре да не коментираме много-много! Вместо това, директно ви казваме, че, посещавайки Косово, човек ще си похапне бюрек и баклава, пийвайки боза. А какви хлябове на пещ пекат – да ви потекат лигите!