Ако все още не сте боядисали тазгодишните великденски яйца и ще спазите традицията в събота, може да използвате една от най-старите рецепти.
Най-важната съставка в нея е растението брош, което придава чудесния червен цвят на яйцата. То се е ползвало столетия наред в българските семейства.
За тази стара традиция разказва Димитринка Йорданова пред 50 деца от град Карнобат, които на Велики четвъртък посетиха „Център Българка” на ЕМО „Етър”. Димитринка е научава рецептата преди десетилетия от много възрастна жена.
„В съда се нарежда един пласт корени от брош, върху който се поставят яйцата. Покриват се с друг пласт брош и се заливат с вода. Яйцата се слагат сурови и се варят в получената от повишаването на температурата гъста течност.
Жената боядисва с растителни багрила не само яйца, но и тъкани, и не спира да изпробва нови варианти. Установява, че растенията, които са подправки и служат за бърза консумация не дават траен цвят. „Ако някой реши да боядисва с куркума, се получава много силен и наситен цвят, който обаче силно избледнява след няколко часа”, споделя опита си тя.
Люспите от лук са сред предпочитаните от нея източници на добър за боядисване на великденски яйца цвят. Необходимо е да се накиснат, да са в достатъчно количество и да се варят дълго. Цветът на яйцата е или червен, или кафяв, което зависи от люспите и от времето за престояване на яйцето в получената оцветена течност.
За разлика от боядисаните със съвременни химически бои, великденските яйца, които получават цвета си с естествени багрила, трябва да са сурови. Варят се в загрятата течност.
Къна Бочукова също показва как се боядисват яйца с естествени багрила в „Център Българка” на ЕМО „Етър”. Тя учи посетителите, че растенията трябва да се накиснат вечерта преди боядисването в студена вода, която след това се загрява. Жената боядисва и с най-обикновен червен пипер.
„Взема се червен пипер и се слага в студена вода. Прибавят се оцет и сол. Сместа се поставя на огъня и при завирането се слага яйцето. С люспите от лук е същото. Накисват се в студената вода. Ако ги нарежеш на ленти и ги поставиш на яйцето, се получава много хубава украса.”
Семра Куриева, ръководител на групата деца от град Карнобат използва предимно лук, за да боядиса яйцата си. Привърженик е на естествените багрила. В ЕМО „Етър” научава за растението брош и чудесния червен цвят, който се постига с него.
Семра споделя, че ще боядисва яйцата си не на Велики четвъртък, а на Велика събота, защото днес е на път, но ще намери време да купи корен от брош, за да изненада близките си.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!