Най-тясната уличка в Прага (си има и светофар)

  • Най-тясната уличка в Прага (си има и светофар)
    Най-тясната уличка в Прага (си има и светофар)

В сърцето на най-стария квартал в Прага - Мала страна (Mala Strana), близо до Карлов мост има една уличка. 

Тясна уличка. Много тясна уличка. Толкова тясна, че е невъзможно двама души да се разминат, независимо колко усърдно задържат дъха си.

Уличката, която се казва Винарна Чертовка (Vinarna Certovka), е широка 50 см, въпреки че някои измервания твърдят, че сантиметрите са 70. Състои се от каменни стъпала и минава между няколко къщи, в продължение на 10 м.

За по-голямо удобство или по-скоро за новобранци, са инсталирани два светофара във всеки край на улицата, които показват кога улицата е свободна и кога заета.

39291

Повечето хора, които използват улицата, са туристи. Те обикновено не взимат светофара насериозно и желанието им да си направят няколко снимки често завършва със сблъсък с някой друг.

“Веднъж една наистина дебела германка заседна”, спомня си собственикът на ресторант Чертовка, който се намира непосредствено до единия край на улицата. “Не можеше да мръдне нито нагоре, нито надолу. Персоналът се опита да я избута обратно на улицата, но напразно. Накрая се наложи да я сапунисаме, за да се плъзга по-лесно. Просто трябваше да отиде някъде другаде за обяд.”

А коя е най-тясната улица в света, записана в рекордите на Гинес, както и други невъзможно тесни улици, може да видите тук.

Вече ви се ходи в Прага?