Не фермерски пазар, а празник на добрата храна

  • Не фермерски пазар, а празник на добрата храна
    Не фермерски пазар, а празник на добрата храна

Ако живеете в голям град и търсите от някогашното мляко, някогашния кашкавал или някогашния шипков мармалад, много вероятно е да се окажете в задънена улица.

Освен ако вече не сте чували и посещавате редовно фермерските пазари на Хранкооп, които се провеждат в няколко от големите градове в страната. И не, това не са просто пазари, на които производителите лично продават продукцията от градините и фермите си. Това са истински празници с куп събития, работилници, лекции и най-вече – място за срещи на ценителите на истинската храна.

По време на тазгодишното издание на Зелени дни ще можете да посетите Фермерската шатра от 9 до 21 часа (21-24 май).

Ето още малко за фермерските пазари от първо лице – споделено от Ралица Касимова, един от свежите хора, които стоят зад организацията им:

- С какво са по-различни фермерските пазари от обикновените пазари?

- Организираме пазарите като своеобразни събития, на които освен да купите храна можете:

- да се срещнете с приятели;

- да се запознаете с единомишленици;

- да участвате в работилница и да си тръгнете с изработеното от вас;

- да дегустирате вкусотии и щури комбинации от предлаганите продукти;

- да научите (и редовно научавате) кой, как, къде, защо и по какви методи отглежда храната, която консумирате; да му отидете на гости в стопанството, да помогнете в бита или производството;

- и още, и още...

34696

- Защо да пазаруваме от фермерските пазари?

- По горните причини, и също така защото изключително много държим храната да е чиста, местна и вкусна. Да бъде предложена лично от своя производител, защото така доверието в него, в продукта му и в цялата инициатива укрепва и нараства. Вкусът пък е нещо, което отчетливо ни води в потреблението – някогашното мляко, някогашният кашкавал и шипков мармалад, ароматни и вкусни домати, череши и всичко, което помним от по-ранните си години.

- Каква е вашата мисия?

- Да припомним и покажем какъв може да бъде вкусът. Какво може да бъде общуването – между хората, между потребител и производител в тези им роли; между производителите пък създадохме общност, съвсем другояче действат така. Да покажем, че да се храниш здравословно не е скучно и съвсем не значи лишения – то може да бъде вкусно, забавно, приятно и нещо много важно – достъпно. Храната, предложена директно от производителя си, носи честна и адекватна цена, истинска хранителна стойност и вкусови качества. Носи и повече от това – здраве, и емоция.

34699

- Фермерските пазари не са само пазари, а истински празници. Какви събития се случват там?

- Често правим тематични дни – обвързани с дати в календара или с поводи, които самите ние набележим. Планирали сме тематични продуктови дни, като такъв за млечни, за консервирани изделия, за бира и храна за хапване на място, за арт изделия. Стараем се да съчетаем физическата нужда от храна с духовната от общуване, признание, емоция и забавление. Специален акцент поставяме на детската аудитория, за тях са и повечето занимания и работилници, които спретваме.

- На какво можем да се научим на пазарите?

- На уважение – към себе си, към другия, към производителите, към природата. Лично аз, откакто работя за хранителни кооперативи и фермерски пазари, научих и всеки ден уча много за видовото разнообразие у нас, за методите на отглеждане и нещо доста ценно – за сезонността на продуктите. Така мога с голяма точност да информирам близки и приятели доколко адекватно е това да намират конкретни плодове и зеленчуци по магазини и пазари, какво да питат за произхода им и какво да очакват като вкус и хранителни ползи.

34697

34701

- Къде, кога и как можем да ви открием в страната?

- За наша огромна радост и гордост повлякохме крак и вече такива пазари се провеждат в цели 6 града из страната, регулярно. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Добрич, като всички освен последния се случват веднъж или два пъти седмично, а в Добрич засега е 1 път в месеца.

Ето списък на фермерските пазари, които се случват към момента:

София
сряда, Иван Вазов, 16 – 20 ч
събота, Римска стена, 11 – 15 ч

Пловдив
събота, Тотал Спорт център, 11 – 14 ч

Варна
вторник, пазар Чайка, 16 – 20 ч
събота, Мол Варна, 11 – 15 ч

Бургас
неделя, Славейково пазарче, 13 – 17 ч (от юни ще бъде 16 – 20)

Русе
събота, Кооперативен пазар, 10 – 14 ч

Добрич
веднъж в месеца, хотел Villa di Poletta  

34700

Всички снимки са на Здравко Йончев