Необикновеният глинен град в Китай

  • Необикновеният глинен град в Китай
    Необикновеният глинен град в Китай

Нека ви представим една от най-уникалните забележителности в света – Глиненият град в Таншан.

Ако го посетите, мястото ще ви смае с това, че е изцяло изработено от глина с голяма прецизност – от улиците, през сградите, та чак до жителите.

Глиненият град е великолепен пример за пресъздаване на историята в изкуството. Той се намира в реалния град Таншан и е с площ от 300х60 метра, но в него сякаш е събран целият живот на една толкова интересна нация, каквато е китайската.

Направата му е вдъхновенa от творчеството на китайския художник Чжан Цедуан (живял и творил през XII в.) и по-специално от картината му „Край реката по време на фестивала Цинмин“. Виждайки я, местен жител решава да увековечи празничния дух и подготовката на местните жители за традиционното религиозно мероприятие в живописна глинена композиция.

Необикновеният глинен град в Китай
Снимка: flickr/LanguageTeaching

Проектът е осъществен с помощта на двама експерти по работа с глина и стотина работници. Реализацията му коства доста безсънни нощи и милиони юани инвестиции. След три години от започването на работата по него, той е готов и крайният резултат е същински културен феномен, който надминава очакванията на всички.

Въпреки че времето тук е спряло, всичко изглежда така динамично и многообразно, че мигновено ви пренася и потапя в ежедневието на местните, което протича предимно на улицата.

Необикновеният глинен град в Китай
Снимка: flickr/LanguageTeaching

В Глинения град можете да видите кокетни къщички и изпълнени със стоки магазини, амбулантни търговци, теглещи след себе си своите павилиони на колела, крави, магарета и волове, дърпащи тежки каруци, отрудени занаятчии и превити под тежестта на някой чувал фермери, знатни жители с техните ратаи, пазарящи се купувачи, тръгнали на разходка семейства, лодки във водата и други на брега, готови за курс.

С други думи творението пресъздава сцени от бита, начина на живот и взаимоотношенията на населението по един красив и въздействащ начин.