Непознатите места в сърцето на Балкана

  • Непознатите места в сърцето на Балкана
    Непознатите места в сърцето на Балкана
  • Непознатите места в сърцето на Балкана
    Непознатите места в сърцето на Балкана
  • Непознатите места в сърцето на Балкана
    Непознатите места в сърцето на Балкана

В България има десетки села, които съхраняват възрожденския ни дух и традиции. Но има нещо специално в Троянския Балкан, което му придава особено очарование, непринуденост и го прави някак необикновен. „Разходи“ се с нас в Балкана в следващите редове и знай, че „За да остане Троян в сърцето ти“, непременно трябва да посетиш балканджийския град. За да планираш своята почивка и да опознаеш сърцето на Балкана, ще ти разкажем малко повече за непознатите места.

Нека започнем с Гумощник. Китното село е скътало в полите си храма „Св. Николай Летни“, който е част от възрожденски архитектурен комплекс не само с историческа, но и с художествена стойност. Иконостасът е уникално произведение на дърворезбата. Там се намира и единственото оцеляло килийно училище в Ловешка област. То е създадено през 1829 г. По времето на своето съществуване училището е действало повече от 100 години и като светско училище. В една от стаите на килийното училище e направена възстановка на класна стая от онова време. Показани са чинове с пясък, плочки с тесни и широки редове от едната страна и квадратчета за смятане от другата, ученически пособия като калеми, мастилници и др.

Непознатите места в сърцето на Балкана
Снимка: visit.troyan.bg

 

Днес, на първия етаж от сградата на килийното училище, е подредена музейна сбирка, проследяваща историята на село Гумощник. Изложени са предмети от живота и бита на местното население (пафти, газеници, паралия, хурки, сърпове, паламарки и др.), артефакти открити при археологически разкопки на тракийски могили в околността, документи свързани със загиналите на Титаник жители на селото и загинали в различните войни за освобождение и обединение на България. Да, жители на селото са пътували с историческия кораб „Титаник“. В селото може да видиш и паметник на загиналите на „Титаник“, сред които са 8 жители на селото, паметник който напомня история, разказвана десетилетия, повод за филмови сценарии. Той е разположен в църковния двор. Усмихнатата Ангелина, секретар на читалището в селото, с радост ще ти разкаже още интересни истории, а ако имаш късмет може да опиташ от известното ѝ сватбарско жито.

Непознатите места в сърцето на Балкана
Снимка: visit.troyan.bg

 

Вероятно ако пътуваш за първи път в района, не познаваш добре и село Голяма Желязна. Селото може основателно да се гордее с дълга и интересна история, много предания и дълъг списък от забележителности, към които местните жители с радост ще те насочат. В последните години, красивите пейзажи и романтични залези на язовир Сопот, привличат десетки влюбени двойки, които сключват брак именно тук. Мястото е чудесно и за любителите на риболова. Околностите на селото са били обитавани от дълбока древност, а доказателство за това са множеството изкуствени могили в неговото землище. Една от най-привлекателните и интересни природни забележителности в близост до селото е пещерата Топля. Пътят до нея е живописен, ще усетиш прохладата от гората, в която ако имаш късмет ще се насладиш на аромата на различни билки, а познавачите може да се натъкнат на вкусни, ядливи гъби.

Непознатите места в сърцето на Балкана
Снимка: visit.troyan.bg

Особено през летния сезон, социалните мрежи се пълнят с все повече снимки от едно очарователно троянско село – Калейца. В горещите дни може да откриеш прохлада край водопад Лопушница, който се намира само на 2 км. от селото. Той е висок около 10 м., а в подножието му има вир. Там са снимани много реклами, фотографски фотосесии, запечатвани са любимите моменти на семейства, които прекарват неделите си като организират пикник, в близост до мястото.

Звучи ли ти интересно? Ако искаш да научиш повече за Троянския Балкан, очакваме те на www.visit.troyan.bg. А когато посетиш едно от тези китни места, не забравяй да ни споделиш своите изживявания в социалните мрежи.