Несебър - забележителности за един уикенд

  • Несебър - забележителности за един уикенд
    Несебър - забележителности за един уикенд

Несебър - чудесна идея за уикенд бягство от ежедневието, дори и сега - когато сме по-близо до есента!

Градът е особено очарователен без тълпите от туристи и вечно жужащите кафенета и ресторанти.

Вижте какво можете да разгледате за един уикенд в прекрасния Несебър.

Вятърната мелница

Разположена на моста, свързващ Стария и Новия град, Вятърната мелница е сред най-разпознаваемите символи на Несебър. Край нея има много пейки, на които можете да поседнете и да се насладите на морето.

Крепост Месемврия

Крепостта е с архитектурно-историческо значение и се намира в Стария град. Най-старите стени са от 5-ти век пр.Хр. и са издигнати само от каменни блокове. По-късно римляните завладяват Месемврия и надграждат крепостта. В периода 6-14-ти век са правени много реконструкции на крепостните стени. Днес те са сред символите на града.

Несебър - забележителности за един уикенд
Снимка: Antonin/Flickr

Статуята на Рибаря

На влизане в старият град в Несебър, от южната страна на провлака се издига един от новите символи на Несебър - статуята на Рибаря, който държи кръст. Тя е дело на скулптора Ставри Калинов и е поставена през 2006 г.

Археологически музей

Обиколната на Стария град можете да започнете от Археологическия музей. В него ще научите много за древното минало на града и региона. От музея се тръгва по културен маршрут, който минава покрай всички основни забележителности в Стария град.

Старите къщи

В стария Несебър можете да се полюбувате на автентични къщи от 18-ти век. В миналото първият етаж, направен от камък, се е използвал за подслон на добитъка и съхраняване на пшеница и вино. Вторият етаж е построен от дърво и е предвиден за семейството. Разходете се между запазените постройки, които на места са толкова близко едни до други, че сякаш си нашепват мистични тайни.

Несебър - забележителности за един уикенд
Снимка: www.bdmundo.com/Flickr

Етнографски музей

Музеят е разположен в над 150-годишна къща в Стария град. В различните стаи ще научите и за аспектите от живота в Несебър – от начина, по който са живели рибарите до производството на вино.

Древните църкви 

Древните църкви са основната причина за включването на Несебър в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Те датират от различни векове. Църквата „Светата Богородица Елеуса“ например е от 5-ти век и е сред най-старите. Разположена е на морския бряг. Най-фотографираните места в града са останките от църквата „Света София“, наричана още "Старата Митрополия".

Несебър - забележителности за един уикенд
Снимка: pansy_burke/Flickr

Тя е най-внушителната от всички несебърски църкви. Не пропускайте още: Църквата "Св. Йоан Кръстител" (11 век), Църквата "Св. Стефан", наричана също "Новата митрополия " (11 век).

Несебър - забележителности за един уикенд
Снимка: Esther Westerveld/Flickr

Изключително красиви са и църквите: "Св. Архангели Михаил и Гавраил" (13 век), "Св. Параскева", „Исус Христос Пантократор“ от 14 век.

Несебър - забележителности за един уикенд
Снимка: Andrey/Flickr

Ранновизантийски терми

Термите (Баните) в Несебър са построени през 6-ти век, по време на управлението на византийския император Юстиниан I Велики (527 – 565 г.). Проучени са пет топли помещения, две от които с полукръгли басейни, централна зала и коридор. Останалата част от сградата остава под съседните улици и къщи. Стените на Термите са били облицовани с мрамор. На места са запазени до 3 м височина. Топлите помещения имат висящ под и хипокауст. Най-впечатляваща е централната зала, където четири масивни мраморни колони с коринтски капители са поддържали кръстат свод или купол. Подът ѝ е бил покрит с мраморна настилка. Термите се снабдявали с вода чрез водопровод. Термите са функционирали до края на 8-ми век. 

На плаж

Несебър има малък плаж в Стария град и два по-просторни в новия – Северният и Южният плаж. Дори да сме извън сезона, можете просто да се разходите по плажа, например по залез и да се любувате на светлините на града, отразени в морската шир. 

Накрая на разходката можете да похапнете една рибена чорба и обилна порция морски дарове. Все пак защо сте на морето?