Невероятни пещери, подходящи за уикенд пътуване

  • Невероятни пещери, подходящи за уикенд пътуване
    Невероятни пещери, подходящи за уикенд пътуване
  • Невероятни пещери, подходящи за уикенд пътуване
    Невероятни пещери, подходящи за уикенд пътуване

Природното богатство в България ни е дарило с едни от най-красивите и уникални явления – от величествени планини до спиращи дъха водопади.

Решихме този път да се отправим към едни от най-впечатляващите и мистични природни богатства в Северна и Северозападна България – невероятните пещери. Интересен факт е, че страната ни е изключително богата на пещери и пропасти като картотеката на Българската федерация по спелеология разполага с карти на около 6000 пещери. Разбира се, не всички са достъпни, но в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“ успяхме да открием две леснодостъпни и изпълнени с легенди пещери, подходящи за уикенда.

Невероятни пещери, подходящи за уикенд пътуванеСнимка: OMV

 

Пътят ни започва от София и се насочваме към първата ни дестинация, която се намира в сърцето на Врачанския Балкан – Божият мост (Жабокрек). Решаваме да минем през Искърското дефиле, за да избегнем ремонтните дейности по Е79, а и да се насладим на прекрасните гледки край Своге. Пристигаме сравнително рано и успяваме да хванем прохладно утро в иначе горещия юлски ден. На около 15 километра северно от град Враца се извисява този естествен скален мост, носещ името Божият мост, с впечатляващата си височина от около 20 метра. Скалният феномен носи и името Жабокрек, тъй като в по-сухия период от годината остават малки езерца, пълни с жаби. Поемаме дълбоко въздух и се наслаждаваме на това природно чудо и се отправяме към следващата ни дестинация.

Невероятни пещери, подходящи за уикенд пътуванеСнимка: OMV

След час и половина път (и пауза за бързо хапване от витрината с пресни закуски на OMV) стигнахме и до спиращата дъха пещера Проходна. С височина от цели 56 метра, пещерата Проходна несъмнено успява да ни накара да се чувстваме съвсем малки и ни предава това усещане за величественост. Пещерата е известна и като Очите на Бог поради двата почти еднакви отвора в тавана ѝ с формата на очи. Проходна е обявена за природна забележителност още през 1962 г., а интересен факт за тази наша забележителност е, че в нея са заснети няколко български и чуждестранни филми, сред които и любимият ни - “Време разделно”. Освен за туристи, пещерата е популярна дестинация и за любителите на високия адреналин, тъй като предлага възможност за катерене, както и за скок с бънджи.

Още идеи за неповторими туристически преживявания можете да откриете в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.