Заедно преоткриваме Югоизточна България и Черноморието на път

  • Заедно преоткриваме Югоизточна България и Черноморието на път
    Заедно преоткриваме Югоизточна България и Черноморието на път
  • Заедно преоткриваме Югоизточна България и Черноморието на път
    Заедно преоткриваме Югоизточна България и Черноморието на път
  • Заедно преоткриваме Югоизточна България и Черноморието на път
    Заедно преоткриваме Югоизточна България и Черноморието на път

През летните месеци морето винаги е дестинация, към която всички обръщаме поглед. Красотата на Черноморието крие много природни богатства, които пълнят не само душата, но и очите – с вдъхновение и чиста любов към всички онези неща, които имаме толкова близо до нас, а някак все не ни остава време да опознаем и обикнем истински. Затова и тази година си сложихме цел – да преоткрием България на път и да посветим лятото си на нея.

Първата ни дестинация е Южното Черноморие и Югоизточна България. Не взимаме много багаж – бански, хавлия и чадър, задължително, както и удобни обувки. Спираме на път за вода и нещо за хапване, защото целта ни не са туристическите дестинации с кафенета, заведения и шезлонги. Оставяме душата ни да се полюбува на дивото, а за вдъхновение използваме албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“ с 30 природни забележителности в страната, който грабваме от бензиностанцията, спирайки за провизии и зареждане.

Устието на река Велека, Каменните гъби и Поморийско езеро са трите цели на пътуването ни, заради които сме заредили фотоапаратите. И понеже вярваме, че едно успешно пътуване е това, което планираш добре, изготвяме предварително програмата си за двата дни на нашето уикенд приключение.

Тръгваме рано сутрин от София към първата си дестинация – Поморийско езеро. Дори и да сте от друг край на страната, ако карате от Бургас към Несебър, пътят ви ще мине през Поморие и ще ви отведе до Поморийското езеро. Отделено от морето с естествена пясъчна коса, то е свръхсолено и се използва както за соленодобив, така и като източник на лечебна кал. Много хора все още се възползват от лечебните й свойства като намазват ръцете, раменете и кръста си с нея, но за нас е достатъчно да подишаме усещащата се във въздуха сол и да се излегнем на често празния плаж в близост до местността. Над Поморийско езеро преминава Виа Понтика – една от най-големите въздушни магистрали за мигриращи птици, което обуславя и наличието на повече от 250 различни вида птици в района. Гледката на свободния им полет е истински пленителна.

Заедно преоткриваме Югоизточна България и Черноморието на път
Снимка: OMV

Отново от албума със стикери „Заедно преоткриваме България на път“ научаваме, че в Поморие се намира единственият в България Музей на солта, който решаваме да посетим. Имайте предвид, че през уикенда музеят работи между 10.00 и 17.30 часа. Интересен факт е, че по време на празника на града традиционно се провежда и бал с маски, но се оказва, че сме го изпуснали за малко, тъй като поморийци празнуват на 8 юли.

В ранния следобед се отправяме и към следващата си дестинация – устието на река Велека край Синеморец – едно от малкото незастроени и особено атрактивни места по Южното Черноморие. Точно към финала си реката образува лагуна, където се намира и плаж Синеморец – от едната му страна с река, а от другата с море. Планът ни е да наемем кану, с което да се разходим по течението на реката и да достигнем право до плажа. Леко изморени, но и много нетърпеливи, се потапяме в топлите следобедни води на плажа и оставаме, за да посрещнем залеза. Вече гладни и нетърпеливи за нещо вкусно, започваме да мислим къде да хапнем. От албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“ си припомняме за автентично приготвеното гюзлеме, с което Синеморец е известен, и бързо тръгваме да търсим най-вкусното такова. Откриваме го по препоръка на местните баби в една малка пекарна и го хапваме като предястие на прясно уловената риба, която ще вечеряме в някое от малките ресторантчета в селото.

Заедно преоткриваме Югоизточна България и Черноморието на път
Снимка: OMV

Леко изморени, но и заредени с чувство за свобода и простор, лягаме по-рано, за да имаме сили за неделния ден – последния от нашето уикенд пътуване, за който обаче имаме една много специална дестинация предвид.

Специално за нея се отклоняваме от пътя си към София и на магистралата взимаме отбивката за Хасково. Подминаваме Хасково и точно по пътя към Кърджали, в близост до село Бели пласт, се достигаме до така наречените Каменни гъби. Те изглеждат като истински гъби, но са високи до 2,5 метра и имат розови пънчета и зеленикави шапки. Произходът им всъщност е вулканичен, като преди милиони години те са били под вода. Вследствие на отдръпването на водата започва процес на изветряване, който придава специфичната им форма. В случай че объркате пътя, местните хора от село Бели пласт ще ви упътят. Само имайте предвид, че те често наричат местността Мантаркая. А ако някой от тях има повече време, помолете го да ви разкаже за легендата за произхода на причудливия природен феномен, с която местността е известна.

Заедно преоткриваме Югоизточна България и Черноморието на път
Снимка: OMV

В случай, че не бързате, на около 15 км южно от каменните гъби можете да се разходите до свещената скална крепост Перперикон, построена преди 8000 години. Ние този път пропуснахме, но красотата и енергията, които местността носи, определено си заслужават.

Следобед се връщаме обратно на пътя за София, заредени, вдъхновени и готови за новата седмица, но не и преди да се отбием през OMV за ново зареждане, кафе, вода и стикери за албума ни „Заедно преоткриваме България на път“. Получавате безплатно комплект от 2 стикера за всеки 20 лева от покупката в ОМВ бензиностанциите на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина. Цената на самия албум е 0.99 лв., а събраните средства от продажбата на албумите OMV България ще дари на благотворителна кауза в края на кампанията „Заедно преоткриваме България на път“.

А за да насърчат пътуването из красивите места в България, OMV организират и томбола с награди. Всеки, който събере в своя албум всички 30 стикера на природни забележителности, може да регистрира кода от последната страница на албума на специално създадената за целта страница в сайта на OMV България и да участва за спечелването на 30 ваучера за гориво на обща стойност 500 лева всеки.

А коя е вашата любима дестинация от шестте района – Югозападна България, Централна южна България, Югоизточна България, Североизточна България, Централна северна България и Северозападна България – и коя бихте искали да посетите това лято?