Норвегия облекчава ограниченията за някои европейски пътници

  • Норвегия облекчава ограниченията за някои европейски пътници
    Норвегия облекчава ограниченията за някои европейски пътници

Норвегия облекчава влизането и карантинните ограничения за пътници от европейски страни, където рискът от инфекция с COVID-19 е нисък.

Норвежкото правителство заяви, че премахва разграничението между необходимо и ненужно пътуване, така че пътниците от страни в Обединеното кралство, Европейското икономическо пространство (ЕИП) или страните от Шенген с добра епидемиологична ситуация не трябва да влизат в карантина на хотел при пристигане.

Хората, които пътуват до Норвегия от райони с висок процент на инфекция или извън Европа, трябва да преминат 10-дневна хотелска карантина, въпреки че могат да напуснат след седем дни, ако представят отрицателен резултат от теста.

"Сега променяме правилата за карантинните хотели", заяви Моника Меланд, министър на правосъдието на Норвегия, в изявление. „Премахваме разликата между необходимо и ненужно пътуване при влизане в Норвегия и по-скоро разглеждаме инфекциозния натиск в отделните страни.“

Това означава, че пътуващите от европейски страни, които имат по-малко от 150 нови инфекции на 100 000 души през последните 14 дни и когато максимум 4% от тестваните са положителни, не трябва да отсядат в карантинни хотели. Те трябва да извършат карантината у дома или на друго подходящо място за карантина.

"Строгите мерки по нашите граници оказаха ефект. Вносната инфекция е намаляла, но ситуацията с инфекциите в света около нас все още е сложна и сериозна на много места. Трябва да продължим със строги ограничения за достъпа на чужденци до Норвегия," добави Меланд.

Изменените правила ще влязат в сила в четвъртък, 27 май, когато Норвегия навлиза във втората фаза на пътуването си извън блокирането с връщането на вътрешни пътувания. Културните забележителности вече започнаха да приветстват посетители и нови атракции се подготвят да отворят, включително новия музей на Мунк през есента в Осло и Националния музей през 2022 г.

Правителството препоръчва да не се извършват международни пътувания до юли и насърчава норвежците да почиват у дома.

Тъй като не е част от ЕС, Норвегия няма да участва в схемата за зелени сертификати на ЕС през юли, а вместо това ще пусне свой собствен цифров сертификат, за да позволи на всеки ваксиниран или имунизиран от вируса или който е с отрицателен тест, да пътува до Норвегия.