Олесун - градът в Норвегия, за който трябва да знаете!

  • Олесун - градът в Норвегия, за който трябва да знаете!
    Олесун - градът в Норвегия, за който трябва да знаете!

Дали Олесун е най-красивият град в Норвегия, който обаче остава в страни от туристическите дестинации? 

Градът представлява комбинация от обаятелна алпийска природа и архитектура, която превръща някогашното рибарско градче в скандинавски шедьовър.

Градът е разположен върху седем острова и е построен изцяло в стил Ар нуво, преливащ от цветове и заобиколен от спираща дъха пейзажиОлесун е един своеобразен музей на открито, но въпреки това е сред по-неизвестните европейски дестинации.

Седемте острова на Олесун (Хейса, Аспьой, Норвьой, Оксньой, Елингсьой, Хумла и Торла) са разположени във водите на Норвежко море. Градският център заема островите Аспьой и Норвьой. Именно те са и местата, които са най-атрактивни за туристите, тъй като се отличават с множеството спираловидни кули и островърхи сгради с пъстроцветни орнаменти. Всичко това придава приказен вид на града.

Олесун - градът в Норвегия, за който трябва да знаете!
Снимка: wikimedia


Не трябва да пропускаме, че освен с красивите природни богатства и модернистичната инфраструктура, Олесун е известен в историята и като едно от най-големите световни пристанища за износ на осолена сушена риба треска.

Старото рибно пристанище на канала Брозундет, който минава през централната градска част, до ден-днешен остава любимо място за разходка на местни и на чужденци. В някогашните корабостроителници и сгради за обработка на риба сега се помещават хотели, офиси и магазини. Историческите сгради пък стопанисват очарователни кафенета, ресторанти, магазини, галерии.

Ако посетите градчето, не пропускайте да се разходите из Градския парк и да се изкачите по неговите 418 стъпала към връх Аксла. Оттам ще ви се разкрие една прекрасна гледка!

Друга интересна забележителност е откритият музеен парк „Сънмьор“, където ви очакват около 50 традиционни къщи „рорбу”, впечатляваща колекция от лодки, Музей на Средновековието, останки от църкви, сгради и пристанищни съоръжения на около 1000 години, както и експозиция на открити в района археологически находки. С други думи, ако се насочите към малко известния Олесун, определено няма да сбъркате.