Нов документален филм за лешоядите в Родопите

  • Нов документален филм за лешоядите в Родопите
    Нов документален филм за лешоядите в Родопите

Отблъскващи, но привлекателни. Застрашени, но изключително полезни. Малко тромави на земята, но величествени в небето. Около лешоядите е пълно с парадокси, но въпреки всичко те са любимци на почитателите на дивата природа и търсени модели за фотографите по целия свят.

Краткият филм "Време за обяд" разкрива по интересен начин много за живота и хранителните навици на лешоядите и за заплахите, които ги дебнат днес. Основен фокус е чудатият хранителен режим и строгият трапезен етикет на тези санитари на природата. Филмът, заснет в рамките на проекта LIFE "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите" (LIFE14 NAT/NL/000901), предлага убедителни доводи защо трябва да направим всичко по силите си, за да спасим тези същества от изчезване и да помогнем за тяхното опазване.

"Драматичните, дори отблъскващи сцени, с които започва филмът, може да смутят някои хора в първия момент" – споделят от екипа. – "Всеки е виждал красиви видео и фото кадри с лешояди, но те оставят в сянка истинската им същност и ролята им в природата – те са мършоядни птици, вършат „мръсната“ работа и почистват след смъртта.“

Подобно на повечето мършоядни животни лешоядите предпочитат прясна мърша. Благодарение на стомашната си киселина обаче могат да се справят без проблем и с по-стари останки от животни – дори такива, които повечето други мършоядни не биха докоснали. „За хората може и да не изглежда привлекателно, но всичко е въпрос на вкус“, гласи едно от посланията във филма.

Във филма се разглежда и най-голямата заплаха за лешоядите – незаконното използване на отрови, и се разкриват част от методите, с които екипът на проекта се бори с деликатната ситуация в района на Родопите. Тровенето е основната заплаха за лешоядите навсякъде. За съжаление и в Източните Родопи все още има инциденти със забранени отровни вещества, които се използват за предпазване от хищници (предимно вълци). От ключова важност е на тази вредна практика да се сложи край, тъй като тя е в състояние да заличи цяла популация само за няколко дни. Такъв бе случаят в Кресна, където бе отровена почти цялата популация на белоглавия лешояд в района.

Не е за вярване, че само шепа гранули от вещество, предназначено да убива червеи и други безгръбначни, може да повали животно, чиито стомашни сокове са достатъчно киселинни, за да неутрализират бяс, холера и антракс. Лешоядите обаче просто не могат да се справят с изкуствените отрови.

Във филма ще се запознаете и с единствения в страната действащ екип за борба с отровите  - Николай Терзиев и неговия четирикрак партньор Барс, който от няколко години играе безценна роля в опазването на лешоядите в Родопите. Барс е специално обучено куче, което патрулира в Източните Родопи и намира отровни примамки и отровени животни.

"Постарахме се да изложим вълнуващите факти около живота на лешоядите и досега им с хората по нов, забавен начин, с който се надяваме да спечелим вниманието на широк кръг зрители, особено от по-младото поколение. Съчетанието на документални кадри, анимация и колаж позволяват за кратко време да предадем възможно най-съдържателно и въздействащо внушението, което целим“, казват авторите. „В крайна сметка целта ни е да вдъхновим максимален брой хора да допринесат по някакъв начин за опазването на тези безпорно полезни птици."

"Време за обяд" е продуция на българската продуцентска къща Beardfrost. Екипът на "По-диви Родопи" биха искали да благодарят на всички, участвали в продукцията – пред и зад камерата. Моля, насладете се и не губете апетита си!

Филмът е разработен в рамките на петгодишен LIFE проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.