Нова Зеландия обмисля четиридневна работна седмица, за да стимулира вътрешния туризъм

  • Нова Зеландия обмисля четиридневна работна седмица, за да стимулира вътрешния туризъм
    Нова Зеландия обмисля четиридневна работна седмица, за да стимулира вътрешния туризъм

Туристическата индустрия в Нова Зеландия може да получи тласък, ако предложеният план за предоставяне на работниците на четиридневна седмица и по-голяма гъвкавост на работното място получи зелена светлина.

Идеята беше разкрита във видео във Facebook на живо от министър-председателя на страната Джасинда Ардерн, като начин да се помогне на индустрията да се възстанови след пандемията COVID-19.

В изказване по време на медийната конференция кабинета Ардерн каза, че правителството обмисля идеи за насърчаване на новозеландците да пътуват вътре, докато международните гранични ограничения остават в сила.

Тя разкри, че 60% от туристическата индустрия в страната се подпомага от вътрешни пътувания, а друга идея, която се разглежда, е да се осигури допълнително време за почивка на хората.

Ардерн каза, че прилагането на четиридневна работна седмица в крайна сметка е между работодателите и служителите.

„Има много неща, които научихме за COVID и точно тази гъвкавост на хората, работещи от вкъщи, производителността, която може да бъде продиктувана от това“, каза тя.

„Наистина трябва да се насърчат хората да мислят за това, ако са работодатели в състояние да го направят, да помислят дали това е нещо, което би работило на тяхното работно място - защото това със сигурност би помогнало на туризма в цялата страна“.

Правителството на Нова Зеландия е отделило 400 млн. долара (223,68 млн. евро), за да подпомогне подкрепата за по-широкия туристически сектор да се отвори отново. Има страхотни гори, планини, езера, плажове и фиорди, които са превърнали страната в една от най-добрите туристически дестинации на планетата и е известна със своите Велики разходки, които сега са десет. На тази основа, ако четиридневните седмици и голямата гъвкавост на работното място станат реалност, ще има много места и дейности, на които местните хора да се насладят.