Непокътнатите острови край Нова Зеландия

  • Непокътнатите острови край Нова Зеландия
    Непокътнатите острови край Нова Зеландия

Нека ви представим едно място, което със сигурност е сред най-непопулярните дестинации – Субантарктическите острови. 

Те се водят като част от Нова Зеландия и се намират в южната част на Тихия океан. Островите са изключително опазван резерват, отдалечени са, необитаеми и без редовен корабоплавателен маршрут. Броят на хората, които могат да стигнат до Субантарктическите острови, също е силно ограничен. 

Субантарктическите острови представляват група от 8 острова, които са обитавани главно от морски птици – всички, от които са ендемични видове.

Непокътнатите острови край Нова Зеландия
Снимка: flickr/Jorge Láscar

Можете да прекарате деня си на брега на остров Ендърби, който е най-забележителен от Субантарктическите острови.

Там можете да се разходите през ветровитите гори Рата и покрай откритите крайбрежни скали. На остров Ендърби има следи от полинезийски селища, открити при археологически разкопки. В Карнли Харбър, в южната част на островите, пък има редица интересни места, включително колония шай албатрос – птица от семейство албатросови, застрашени от изчезване

Непокътнатите острови край Нова Зеландия
Снимка: flickr/twiddleblat

Остров Кембъл, от друга страна, е най-южният остров на тази експедиция. До преди няколко години той е бил населен с овце, говеда, котки и плъхове. Сравнително наскоро те са били елиминирани от природозащитниците и островът бързо се възстановява. 

Субантарктическите острови представляват една уникална екосистема, която не може да се сравни с никоя друга!