Нова нискотарифна авиокомпания ще лети до София

  • Нова нискотарифна авиокомпания ще лети до София
    Нова нискотарифна авиокомпания ще лети до София

Lufthansa City Airlines, немска нискотарифна авиокомпания, ще извърши първия си полет на 26 юни, като се фокусира върху свързващи полети за своята компания майка от центрове във Франкфурт и Мюнхен.

Според Euronews България е сред новите дестинации на Lufthansa City Airlines. Авиокомпанията ще започне полети този месец до Берлин, Бремен, Кьолн Бон, Дюселдорф, Хамбург и Хановер. Първоначално ще оперира и по маршрути до Бордо, Манчестър и Бирмингам.

През 2025 г. ще бъдат добавени още дестинации, включително Париж (Шарл дьо Гол, Тулуза-Бланяк, Лион-Сен Екзюпери), Билбао, Барселона, Прага, Любляна, Загреб, Краков, Белград и София. Други очаквани маршрути за 2025 г. включват Букурещ, Хелзинки, Гьотеборг-Ландветер, Осло, Люксембург и Дъблин.

Lufthansa CityLine и Lufthansa City Airlines, макар и с подобни имена, са отделни дъщерни дружества на Lufthansa. Новата авиокомпания има за цел да обслужва пазари, които не са обхванати от CityLine, да намали разходите и да засили конкурентоспособността на къси разстояния. Синдикатите обаче изразиха опасения, че дъщерното дружество е създадено, за да заобиколят договорните задължения за служителите на Lufthansa Group. Синдикатът на германските пилоти Vereinigung Cockpit (VC) подозира, че това е ход за заобикаляне на трудовите споразумения, докато Центърът за авиация (CAPA) предполага, че новата авиокомпания помага на Lufthansa да прилага ограничителни условия в договорите на пилоти, като по този начин намалява разходите за труд и увеличава гъвкавостта.