Новият паспорт на Норвегия е може би най-стилният в света

  • Новият паспорт на Норвегия е може би най-стилният в света
    Новият паспорт на Норвегия е може би най-стилният в света

Норвегия има набор от атрактивни нови паспорти и лични карти, които съдържат илюстрации на пейзажи на страната, които се променят от ден на нощ под UV светлина.

Те са проектирани от базираното в Осло дизайнерско студио Neue, което спечели поръчката за дизайн с концепция, изследваща обширните пейзажи на Норвегия.

Общата цел на редизайна на паспортите беше да се повиши сигурността на норвежките паспорти, лични карти и документи за пътуване. Друг важен аспект беше, че паспортът трябваше да има солиден допир с норвежкия народ. След шест години разработка, стартираха окончателните версии на паспорта. Дизайнерският екип създаде изчерпателна визуална история, където всяка страница представлява уникална история на Норвегия.

Новият паспорт на Норвегия е може би най-стилният в света

Целта на двустепенното състезание по дизайн беше да се разработи уникална концепция с широко разпознаваема тема и функционален дизайн с високо качество. Печелившата концепция и тема трябваше да се основава на няколко критерия: Да има ясен израз на норвежката идентичност, да бъде креативен и иновативен, както и да поддържа традиции и да остане актуален в продължение на много години. Освен това да има висока функционалност и универсален дизайн и да се появи като документ с висока стойност. Документите трябва да осигурят идентификация на притежателя му и на контролиращите органи - както в страната, така и в чужбина. Това предполага, че документите за самоличност са както частен, така и обществен въпрос.

Новият паспорт на Норвегия е може би най-стилният в света

Притежателят на документа трябва да се чувства горд собственик, като по този начин се отнася внимателно и с уважение към документите. 

Новият паспорт на Норвегия е може би най-стилният в света

Използвайки илюстрации на отделни части от широка норвежка панорама, Нойе иска да покаже контрастите в пейзажите и климата, които са оформили норвежците, предлагат възможности и ресурси, места за отдих и сцени на важни исторически събития.

Новият паспорт на Норвегия е може би най-стилният в света

„Дизайнът трябваше да създаде усещане за принадлежност и връзка между възрастта, пола и регионите в Норвегия“, казва старшият дизайнер на Neue Бенджамин Стенмарк.

"Затова трябваше да разгледаме нашата историческа основа и това, което е в рамките на норвежката култура, което създава усещане за принадлежност. Това нещо, което открихме е в природата. Това е и винаги е било част от нашата история. Пейзажите около нас дават чувство за принадлежност и гордост и изпълняват символична функция за цялата нация. Изображенията на пейзажа могат лесно да станат клишета, но като са широко приети и дълбоко вкоренени в норвежката култура, те също са много лесни за идентифициране."