6 неща, които да не правим в Норвегия

  • 6 неща, които да не правим в Норвегия
    6 неща, които да не правим в Норвегия

Норвегия е една страна с приказна природа, която определено си заслужава да посетите. 

Жителите ѝ, типично за скандинавците, са с доста по-различен манталитет от нашия. Затова подбрахме за вас няколко съвета за това какво да не правите, когато посетите тази северна страна. Вижте кои са те:

1. Бакшишът

В Норвегия не е нужно да оставяте бакшиш, тъй като таксата за обслужване винаги е включена в сметката. Безспорно обаче е знак на учтивост, ако човек закръгли сметката с 5 или 10 норвежки крони (около 1 или 2 лева).

2. Личното пространство

Докосванията на публични места в Норвегия са приети единствено, ако са насочени към близък приятел или член на семейството, но следва по-близкият контакт да бъде сведен до минимум. Ръкостискането като поздрав е нормално, но целувките не.

3. Шофирането

В никакъв случай не карайте след употребата дори и на минимални количества алкохол. Норвегия има много стриктни закони, що се отнася до пияните шофьори. Само една бира може да надхвърли позволения лимит, което пък би могло да доведе не само до глоба, но и до затвор – дори при първо провинение.

4. Сравненията 

Едва ли ще бъде прието добре, ако опитате да сравните Норвегия с останалата част от Скандинавия. Новежците са големи патриоти и искат всички да са наясно с това, че държавата им е самостоятелна.

5. С обувки вкъщи

Ако по време на престоя ви в Норвегия, сте се сприятелили с някой местен и той ви е поканил на гости в дома си – задължително свалете обувките си на входа.

6. Маниерите

На първо място бихме ви посъветвали да не закъснявате за среща, защото няма да се приеме никак добре. Освен това не ви препоръчваме да се храните с ръце. Голяма част от норвежците ядат с прибори дори сандвичите си. Ако сте поканени на гости, имайте предвид, че е прието да помогнете на домакините да почистят. И накрая, но не на последно място – не е добре прието да правите боклук в хотелската си стая.