Новогодишни забавления във Виена

  • Новогодишни забавления във Виена
    Новогодишни забавления във Виена

Виена е една от любимите на туристите европейски столици.

Там всяка година над 700 000 жители и гости на града посрещат Нова година с многобройни партита на открито.

На 31 декември, от 14 до 2 часа след полунощ, Старият град във Виена за поредна година ще се превърне в огромна площадка за всевъзможни развлечения.

„Новогодишната пътека“ започва от площада пред кметството, където има около 70 кафенета и ресторанти. Интересното е, че тази година на „Улицата на щастието“ астролози и ясновидци ще предсказват бъдещето на всеки желаещ, който мине от там.

На 14 сцени под открито небе за новогодишната атмосфера ще се грижат разнообразни шоу програми, където ще звучат виенски валсове, оперетна, рок, поп и етно музика. Виенският Пратер пък кани всички желаещи на невероятно шоу с фойерверки.

Точно в полунощ, след като камбаната на „Св. Стефан" оповести началото на Новата 2019 година, всички ще танцуват „На хубавия син Дунав".

По традиция, в новогодишната нощ във Виенската щатсопера се играе най-известната оперета на Йохан Щраус „Прилепът".

Новогодишният концерт на Виенската филхармония на 1-ви януари вече 27 години радва почитателите на класическата музика. В антракта му ще се излъчи 24-минутен филм за 150-годишнината на Виенската щатсопера. Концертът ще бъде излъчван от над 90 телевизии на 5 континента.