Новооткрит тунел под Пирамидата на Луната в Мексико

  • Новооткрит тунел под Пирамидата на Луната в Мексико
    Новооткрит тунел под Пирамидата на Луната в Мексико

Археолозите с право са влюбени в тайните и мистериозни тунели, които чакат да бъдат открити във всевъзможни кътчета на планетата.

Те винаги разпалват въображението и водят към някакво съкровище – било то материално или не.

През лятото на 2017 г., с помощта на СТ скенер, специалисти откриха обширен скрит тунел на около 10 метра под повърхността на Теотиуакан, истински древен метрополис.

Той е разположен на 48 км североизточно от днешната столица на Мексико. В превод от науатл, името му означава „Място на боговете“ или „Където боговете са сътворени“. Основан е около I в. пр. н. е. от неизвестни индиански народи и не е директно свързан с империя или определена култура.

Тунелът се намира под внушителната Пирамида на Луната и продължава към централния площад, стигайки чак до област, използвана някога за човешки жертвоприношения и други древни мистични ритуали. Пирамидата е най-високата структура в града и е обградена от по-малка своя версия, където хората стояли, за да наблюдават извършването на жертвоприношенията.

Новооткрит тунел под Пирамидата на Луната в Мексико

Според изследователите тунелът наподобява други, открити в района, планирани да имитират входове към подземния свят. Възможно е той да се окаже централният гръбнак на мрежа от скрити тунели, които се преплитат под повърхността.

Разцветът на Теотиуакан е бил между V-VI в., когато населението е било 200 000 - 250 000 души. По неизвестни причини обаче градът е напуснат и става необитаем през IX в. Впоследствие, 300 години по-късно, той е „преоткрит“ от ацтеките, които използват храмовия комплекс за своите религиозните ритуали.

Сега древният град е частично разкопан. Разкрити са пирамидите и по-големите храмови обекти. Археолозите проучват комплекса от началото на ХХ в. до днес.