Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 2)

  • Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 2)
    Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 2)

Имаме толкова много причини да обичаме гръцката ни съседка, особено лятото - кристално сините води, слънцето, синия и белия цвят, които са станали като визитна картичка, морската храна, приветливото отношение на гърците, безкрайните плажни ивици, разхлаждащите коктейли, островите, Атина, Солун и какво ли още не.

Гръцката история е толкова интересна и сякаш се е пропила във всяко ъгълче и камъче на страната. Освен лежейки на плажа с коктейл в ръка, има много други неща, на които можете да се насладите. Морските дарове изкушават и най-големите чревоугодници, а гледките, които се разкриват от заведенията правят обстановката още по-приказна.

Нека видим някои интересни острови, които да посетите в Гърция:

Остров Китира

Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 2)
Снимка: wikimedia

Китира си има всичко, което ви е нужно – диви плажове, тюркоазени води, водопади, вкусна храна и дълга история. Има си и собствено цвете, носещо латинското наименование Sempre Viva, което расте само там. Докато сте там, можете да се разходите из уличките на столицата Хора и Капсали. Не са за изпускане и замъкът, построен от венецианците през XVI в., намира се в селцето Милопотамос и се нарича Като Хора, както и останалите два замъка на острова.

Милопотамос е вашата отправна точка и за красивите водопади, а съвсем наблизо е пещерата на Света София, която е също едно интересно местенце. Можете да се отбиете до Каравас за по кафе, както и в Авлемонас, където ви очакват уютни заведения. Ако сте сред почитателите на екстремните преживявания, отново сте на точното място – водни спортове, гмуркане, катерене, каньонинг са сред активностите, за които островът предлага чудесни условия. Ако сте настроени за пазаруване, ви препоръчваме да се насочите към Агия Пелагия. Не си тръгвайте без бурканче мед от Китира.

Плажовете на Китира са преобладаващо каменисти, но достатъчно красиви и достатъчно много, за да имате опции да разнообразявате. Имайте предвид обаче, че до някои от тях се стига само по черен път. Един от малкото плажове с пясък е Диакофти, където се намира и пристанището на Китира. Мелидони е сред най-хубавите южни плажове, на него има чадъри и шезлонги. Калади е впечатляващ, до него се стига по 200 стъпала и е перфектното спокойно място. Компонада е един от най-дивите плажове на острова, а ако искате напълно да се усамотите, пробвайте и Кириакулу – малък плаж с бели камъчета, зелени води и високи скали, достъпен само по море или през пролома, започващ от пещерата на Света София.

Остров Скирос

Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 2)
Снимка: wikimedia

Скирос е най-големият остров от групата на Северните Споради, но и най-малко популярният сред туристите. 

Причината затова е, че е отдалечен – намира се много на юг. Там обаче ви очакват византийски замък, древна кула (чиято функция е била да пази от пирати), амфитеатър, манастир, специална порода миниатюрни понита, изящна дърворезба и цветна керамика.

Мястото е от онези, в които любителите фотографи буквално се влюбват. Столицата, която носи името на острова, е построена върху хълм, а на самия му връх има замък. Там можете да се разходите по тесните улички между варосаните къщи и ще бъдете омаяни от аромата на жасмин. На площад в северната част на града пък ще откриете статуята на британския поет Рупърт Брук, който е загинал край Скирос по време на Първата световна война. От това място се разкрива гледка, която спира дъха.

Остров Лерос

Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 2)
Снимка: wikimedia

Лерос е част от островната група Южни Споради, които се състоят от 12 острова.

Интересното е, че той прилича повече на място в Италия отколкото в Гърция. Това е така, защото през 1912 г. те били окупирани от италианците и впоследствие Мусолини инвестира много пари на Лерос. До 1947 г. островната група е италианска територия, тогава е формирана голяма част от архитектурния облик на остров и в частност на Платанос  централната му част.

Има и много добре уредени, както по-диви и отдалечени, пясъчни или каменисти, за релакс или гмуркане – има плаж за всеки вкус, крайбрежната ивица на Лерос е доволно дълга. Ако искате изолация, заложете на плажовете с имена на светци – Агия Куира и Свети Спиридон, но и на Блефутис и Мерикия. Имайте предвид, че Крифос е един от най-красивите плажове на острова, който е нудистки и е достъпен само по вода. Плажът Ксирокамбос, който се намира в южната част пък предлага добри условия за гмуркане и красиви панорамни гледки, а Гурна е едно изключително спокойно метенце.