Разходка из Древна Микена

  • Разходка из Древна Микена
    Разходка из Древна Микена

Археологическите доказателства сочат, че дворците на микенските царства са западнали някъде около 1200 г. пр. Н. Е., а самият дворец е бил разрушен около 1180 г. пр. Н. Е., вероятно от пожар. Дали унищожаването е дело на външни лица или поради вътрешно разделение между различните микенски царства, остава неразгадано.

През входната порта си струва да се отбиете в Античния музей на Микена.

В крепостта на Агамемнон се влиза през драматичната Лъвска порта, солидна конструкция от масивни каменни блокове, над които се отглеждат два големи лъва. Смята се, че този мотив е отличителният знак на Кралския дом на Атрей.

Разходка из Древна Микена
Снимка: wikimedia

След като се влезе в цитаделата, Grave Circle е вдясно. Това е царското гробище и съдържа шест гробни шахти. Пет валове са разкопани от Шлиман между 1874 и 1876 г., разкривайки едно от най-богатите археологически разкопки, откривани някога, включително добре запазена златна предсмъртна маска. Шлиман изпраща телеграма до гръцкия крал, казвайки: „Вгледах се в лицето на Агамемнон“, въпреки че се смята, че маската е принадлежала на владетел, живял векове преди ерата, когато Троянската война може да се е състояла.

Разходка из Древна Микена
Снимка: wikimedia

На юг от гробовия кръг А са останките от група сгради, които вероятно са имали религиозно предназначение; тук са открити много от фрагментите от стенописите и оброчните дарения в музея. В едната е открита прочутата Ваза, считана от Шлиман за едно от най-големите му открития, тъй като предлага поглед върху това как изглеждат легендарните воини на Микена.

Следвайте главната пътека до двореца Агамемнон, до който се стига през някога монументалната врата. Стаите от северната страна на двореца вероятно са били частни кралски апартаменти (където Агамемнон е бил убит). От югоизточната страна на двореца е мегаронът (приемна, където било голямото огнище), с останалите основи на колоните. Освен това има сгради, които вероятно са служили като занаятчийски работилници. Изгледът към долината от върха на хълма тук е феноменален.

Разходка из Древна Микена
Снимка: wikimedia

Спуснете се към североизточното продължение и ще намерите входа на тайното казанче в ъгъла. Този прекрасен сводест тунел, шедьовър на инженерството по онова време, се спуска по тъмни стъпала до извор. Следвайте главния път обратно на часовниковата стрелка и на северната граница на цитаделата ще попаднете на Постерната порта, през която, както се казва, Орест е избягал след убийството на майка си Клитемнестра.

Разходка из Древна Микена
Снимка: wikimedia

До края на 15 век пр. Н. Е. микенците погребвали своите царе в шахтни гробове; по-късно те използвали нова форма на погребение - гробницата на толос с форма на кошер. Обратно извън Лъвската порта, насочете се към толосните гробници на Егист с неговия срутен покрив и Гробницата на Клитемнестра с нейния драматичен вход и купол. В близост до музея лъвската гробница също е впечатляваща, докато друг акцент в Микена, съкровищницата на Атрей, известна също като гробницата на Агамемнон, се намира на 500 м надолу по пътя от паркинга, отвъд главната площадка на Микена.