Няколко интересни нови музеи, които отварят врати в САЩ (част 2)

  • Няколко интересни нови музеи, които отварят врати в САЩ (част 2)
    Няколко интересни нови музеи, които отварят врати в САЩ (част 2)

В САЩ хората започват отново да посещават музеи и културни пространства след месеци на блокиране и несигурност. Посетителите се завръщат в ограничен брой, за да изпълнят изискванията за намален капацитет, наложени по време на пандемията. Това е добре дошъл знак, който подчертава как по време на криза ролята на изкуството става още по-важна за живота ни.

Не само познатите места отварят врати, много нови музеи се подготвят да привлекат своите първи посетители. Изкуството, дизайнът, историята, езикът и дори спортът се празнуват в новите институции в цялата страна. Въпреки че си струва да се отбележи, че не всяка институция има богатството или привилегията да работи сега, струва си да признаем тези, които се опитват. Ако искате нови и оригинални преживявания, които да очаквате с нетърпение, това са едни от най-добрите открития на музеи преди лятото на 2021 година.

Музей Хариет Тубман в Кейп Мей, Ню Джърси

Няколко интересни нови музеи, които отварят врати в САЩ (част 2)
Снимка: wikimedia

Имаме причина да отпразнуваме живота на аболициониста Хариет Табман с този нов музей на брега на Джърси. Разположен в преработената бивша баптистка църква "Macedonia Baptist Church" на улица Лафайет, музеят изследва времето на Тубман като домашен помощник и готвач в Кейп Мей през 1850-те, докато кандидатства за приемане, за да участва в движението за социална справедливост в афро-американската общност от 1800-те до настоящето.

Планетна дума във Вашингтон, окръг Колумбия

Няколко интересни нови музеи, които отварят врати в САЩ (част 2)
Снимка: facebook

Наречен първият в света музей, активиран с глас, Planet Word ще отвори врати на 22 октомври в училището Франклин в DC. Той празнува думи чрез завладяващи дисплеи, които са приятни начини да видите как, когато става въпрос за език, ние приемаме толкова много за даденост. Гостите могат да усъвършенстват уменията си на публично говорене, да следват лирични изречения чрез караоке сесии и дори да нарисуват буквално картина с думи с помощта на цифрови четки.

Олимпийският и параолимпийски музей на САЩ в Колорадо Спрингс

Няколко интересни нови музеи, които отварят врати в САЩ (част 2)
Снимка: Google

Първият музей, който почита и празнува атлетите от отбора на САЩ в Олимпийските и Параолимпийските игри, е открит през юли 2020 г. Това, което е наистина специално за това място, е, че това е един от най-достъпните и интерактивни музеи в света. Посетителите могат да персонализират посещението си, като избират своите спортни предпочитания и нужди за достъп за 360-градусово завладяващо изживяване. Някои дизайни и технологии включват отворени надписи, аудио описания, аудио с асистирано слушане, универсални клавиатури, RFID-задействани персонализации и достъпни изложбени пространства с интерактивен опит.

LUME в Музея за модерно изкуство в Индианаполис, Индиана

Няколко интересни нови музеи, които отварят врати в САЩ (част 2)

Една от най-популярните мултисензорни изложби в света за първи път идва в САЩ. LUME Indianapolis е мултисензорна изложба, която оживява работата на Винсент Ван Гог чрез движещи се цифрови дисплеи, музикални звукови пейзажи, цветни светлини и дори аромати. Изложбата е представена в повече от 50 града по света, но ще има постоянен дом в САЩ в Нюфийлдс, като заема целия четвърти етаж на музея с близо 30 000 кв. Фута потапящо дигитално изкуство. Очаква се да отвори врати през юни 2021 г., това е едно от най-очакваните стартирания на музеите през 2021 г.