Оазисът на Америка - зелен рай или пресъхваща лагуна?

  • Оазисът на Америка - зелен рай или пресъхваща лагуна?
    Оазисът на Америка - зелен рай или пресъхваща лагуна?

Оазисът Хуакачина е едно красиво природно бижу, скрито между няколко огромни пясъчни дюни в Перу. 

Той е по-познат като „Оазисът на Америка“ и се намира в южната част на страната – само на 8 км от град Ика. Разположен е около малко естествено езерце и е заобиколен от 160-метрови пясъчни стени

До о
азиса се стига за около и за 4,5 часа от Лима и е само на около час от бреговете на Тихия океан. Това потънало сред пясъците зелено местенце е една от най-интересните туристически атракции в страната.

Хуакачина е с население от малко над 100 души, но въпреки това може да се каже че е гъсто населена, спрямо площта, която заема. Сигурно се питате как толкова много хора могат да живеят в зелено кътче насред пустинята. Е, единствената причина е туризмът, който е и тяхното единствено средство за препитание

Мястото се развива и започва да процъфтява най-вече през 40-те и 50-те години на 20-ти векБързото набиране на популярност се дължи най-вече на желанието на местния елит да развие място, където да може да си почива.

Впоследствие 
оазисът става атрактивна и екзотична дестинация, особено любима както за почитателите на релакса, така и за хората, които търсят адреналина. Те могат да се повозят с бъгита по пясъчните дюни или пък да се спускат с бордове по пясъците около оазиса.

Въпреки че туризмът процъфтява, той оказва негативно влияние върху лагуната. Ко
нсумацията на подпочвените води причинява сериозен спад във водните нива на оазиса. Дори се стига дотам, че през последните няколко години се налага мястото да бъде захранвано с вода от външни източници, за да не пресъхне.

Оазисът Хуакачина сериозно ни кара да се замислим дали не прекаляваме с експлоатацията на собствената ни природа?