Обаянието на Драконовите планини

  • Обаянието на Драконовите планини
    Обаянието на Драконовите планини

Драконовите планини с едно очарователно място, което се явява най-високата планинска верига в Южна Африка.

Според легендата, която разказват местите, огромен дракон живеел сред заснежените високи хиляди метри върхове и прелитал, наблюдавайки със зорък поглед своите владенията. Именно затова и името на планинската верига е Драгенфелз, в превод означаващо „драконова скала“. В наши дни обаче тя е по-позната като Драгенсберг или в превод „планините на дракона“.

Ако видите на живо тази грамадна планинска верига, ви гарантираме, че ще бъдете изпълнени от чувство на респект към нейното величие. От най-южната до най-северната ѝ точка те се разпростират на над 1000 км в Южноафриканската република и Лесото, а общата им площ е около 800 000 кв. км. Нейният най-висок връх е Табана Нтленяна, който се извисява на 3482 м височина. Там се намира и вторият по височина водопад в света – Тугела, който се спуска от цели 947 м.

Драконовите планини граничат с Атлантическия и Индийския океан, а по склоновете им може да бъде намерено голямо разнообразие от флора и фауна. Буквално стотици видове растения и животни, някои от тях са сред най-редките в света и дори са застрашени от изчезване, така че за опазването им се полагат специални грижи.

-

Обаянието на Драконовите планини


Драконовите планини са известни и с това, че крият в себе си невероятно скално изкуство, дело на бушмени, които са обитавали тези места в периода от каменната ера до края на 19-ти век. Изкуството им, от своя страна, документира историята, обичаите, заобикалящата ги среда, като има и много ловни сцени. Най-старата открита рисунка е от преди 2400 години, но са намерени и парченца боя, които са с още поне 1000 години по-стари.

Обаянието на Драконовите планини


Със своите красота и културно богатство Драконовите планини са една от най-желаните дестинации в Южна Африка. Местните обаче са се погрижили да осигурят условия за всякакъв тип туристи – там може да намерите както луксозни курорти, така и хотели, къщи за гости, мотели, хижи и къмпинги.