Обиколка на Тоскана - град Лука

  • Обиколка на Тоскана - град Лука
    Обиколка на Тоскана - град Лука
  • Обиколка на Тоскана - град Лука
    Обиколка на Тоскана - град Лука
  • Обиколка на Тоскана - град Лука
    Обиколка на Тоскана - град Лука
  • Обиколка на Тоскана - град Лука
    Обиколка на Тоскана - град Лука
  • Обиколка на Тоскана - град Лука
    Обиколка на Тоскана - град Лука

Каня ви на разходка в може би най-популярната италианска област – Тоскана. В един не толкова туристически град – Лука. Мястото е изключително очарователно и ако сте наблизо, е напълно задължително да се отбиете поне за кратка разходка със сладолед.

Най-добрата Нутела

Започнете обиколката си в неповторимата сладкарница Le Bonta (сайтът им е тук), където освен на прелестни торти и многообразие от шоколадови бонбони ще се натъкнете и на нетърпелива опашка за сладолед. Само срещу 2 евро можете да закупите три вкуса от това вкусно кремообразно изкушение. Ако изобщо разбирате от добро джелато, ще си поръчате тройна доза Нутела. Гарантирам ви, сладоледът е по-добър и от шоколадовия оригинал!

Внушителната крепостна стена

Продължете по Виа Лучезе в посока Югоизток и след 5-10 минути ще се озовете пред голяма крепостна стена, която е ренесансово наследство. С времето селищата в Италия значително се  разраствали и старите стени вече не се използвали с военна цел. Много Тоскански градове, включително Флоренция, загубили крепостните си стени. Противно на обичайното внушителната стена в Лука, с история още от времето на римляните, била запазена.

Мраморната арка

Преминете под една от трите мраморни арки на порта Елиза, която носи името на малката сестра на Наполеон. Двамата често имали дрязги, защото Великата княгиня на Тоскана имала много хаплив език. В началото на 19-и век по нареждане на Наполеон изградили портата, която има вид на триумфална арка. Така той ознаменува нов път от Лука до важни места като Монте Катини, Пистоя и Флоренция.

Панорамна разходка

Можете да поемете напред и бързо да се озовете в самото сърце на стария град пред църквата Сан Микеле. Но аз ви препоръчвам да изкачите стълбите вляво от Портата, по които ще се озовете върху впечатляващата крепостна стена от 16-и век. Сред зелени площи и вековни дървета ще се насладите на една от най-прекрасните панорамни обиколки в Европа. Ще видите уникалната кула Гуиниджи, на чийто връх се извисяват седем огромни дъба.

Скоро пред вас ще се открие и гледка към Дуомо Сан Мартино. Заслужава си да слезете от стената поне за да видите предната фасада на катедралата и изящните стъклописи вътре. Разходката по крепостта е дълга едва 4 километра, но ако не сте в настроение за пешеходен преход – наемете си колело.

Гениалният Леонардо

Не пропускайте разходката по някоя от оживените пазарски улички като Филунго (Via Fillungo), за да се полюбувате на изкусно подредени витрини с лакомства и деликатеси. По нея ще стигнете до църквата Сан Кристофоро(Chiesa di San Cristoforo), където в момента се помещават около 60 репродукции на изобретения на Леонардо да Винчи (сайтът е тук). От модел на колело, което поразително много напомня днешните велосипеди до първия прототип на хеликоптер, множество военни машини и крила за летене. В края на улицата ще достигнете и до площада на Амфитеатъра (Piazza Anfiteatro), където днешните сгради следват очертанията на някогашен римски амфитеатър.

Обиколка на Тоскана

Лука е един от най-пленителните eвропейски градове и локацията му го прави отлична отправна точка, от която да обикаляте красивата Тоскана. По пътищата, минаващи между прелестни зелени хълмове, отрупани с маслинови насаждения и перфектно подредени лозя, лесно се стига до Флоренция, Пиза или крайбрежието. А огромните градински центрове с разнообразни цветя, храсти и дървета оформени по всевъзможни начини носят само допълнително очарование на този прекрасен регион. 

*