Общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда поискаха втора кабинкова линия

  • Общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда поискаха втора кабинкова линия
    Общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда поискаха втора кабинкова линия

Изграждане на втора кабинкова въжена линия са поискали кметовете на общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда. На среща с председателя на Народното събрание Росен Желязков, кметовете са поставили проблема с нормативните пречки пред развитието на туристическата инфраструктура в района.



Кметът на Банско Стойчо Баненски е посочил, че повече от десет години не намира решение изграждането на втори лифт, който да свързва града със ски-зоната на територията на Националния парк „Пирин“.

Единайсет поредни години Банско е най-добър ски курорт на България и световна дестинация, но той остава с един кабинков лифт.

За да се изгради нов, би следвало ясно да се разпише в Закона за защитените територии, че е допустимо изграждането на нови екологични транспортни съоръжения на територията на националните паркове. Не е приет и новият план за управление на парка.

Кметовете са определили като пречка пред развитието на туризма и рестриктивната уредба в Закона за горите, според която е невъзможно каквато и да е инвестиция в спортни съоръжения.