Около Русе: Идеи за разходка на 100 км

  • Около Русе: Идеи за разходка на 100 км
    Около Русе: Идеи за разходка на 100 км

Русе - градът на свободния дух!

В района има много интересни природни образувания, исторически забележителности, екопътеки, крепости, паркове, манастири. В нашия списък ще откриете забележителности в радиус от 100 км, които можете да посетите за ден или за един уикенд. 

Използвайте нашите и идеи и планувайте следващото си пътешествие!

Лесопарк Липник

Разстояние от Русе: 8,5 км

Огромният масив от липови дървета е разположен в село Николово. Това е най-големият лесопарк в България. Подходящ е за почивка и с деца. Има зоопарк, детски кът, изкуствени езета, спортна база, къмпинг. В него се намира и резидентия Липник.

*

Басарбовски манастир

Разстояние от Русе: 9 км

„Св. Димитрий Басарбовски“ е единственият действащ скален манастир в България. Сгушен е в долината на река Русенски Лом. Пътеката за манастира минава през потънал в зеленина двор и свършва при кладенец, чиито води се смятат за лековити.

В подножието на скалите има изградени две стаи и пещера-трапезария. До скална площадка се намира нишата, в която според легендата е спял св. Димитрий. Вдясно е самата скална църква.

*

Скален манастирски комплекс Грамовец

Разстояние от Русе: 18 км

Най-бликото населено място до него е село Кошов. Комплексът е разположен на левия бряг на река Черни Лом. В скалата се помещават няколко изкуствени пещери. От основата й започва екопътека.

*

Природен парк Русенски лом

Разстояние от Русе: 20 км

Той е разположен по поречията на реките Баниски Лом, Черни Лом и Бели Лом. В продължение на милиони години водата, вятърът и земните движения са моделирали величествения каньоновиден пролом. Забележителни са девствената гора Батаклията, раят на птиците Бакаджика, скалния колос Мамула и много пещери и навеси, обитавани от човека още от каменната епоха.

*

Крепост Кале Аджамка (Сечена скала)

Разстояние от Русе: 23 км

Намира се край село Нисово. Крепостта представлява четириъгълно укрепление, което е заобиколено от река Бели Лом. Останали са руини на три кули. Мястото е труднопроходимо, което прави части от крепостта трудни за виждане.

*

Крепост Червен

Разстояние от Русе: 26 км

Крепостта е разположена край едноименното село. Тя е била със стратегическо значение през Втората българска държава. Имала е укрепен вътрешен и вънешн град. Напълно запазена е една триетажна крепостна кула от 14 век.

*

Пещера Орлова чука

Разстояние от Русе: 29 км

Пещерата е открита сучайно от овчр. За да се стигне до сърцето й са изградени изкуствен тунел и 124 стъпала. Осветени и достъпки за туристи са над 3 км от пещерата. Намерени са доказателсттва, че в нея е съществувал живот т преди хияди години. Отправна точка за Орлова чука е община Две могили.

*

Остров Батин

Разстояние от Русе: 30 км

Това е четвъртият по големина дунавски остров. Площта му е 4,2 кв. км. Част от острова се залива от реката при високи води. Използва се за паша на добитък, а част от земите му се обработват. Но тук се намира и един от най-луксозните ловни домове в Североизточна България.

*

Местност Калимок-Бръшлен

Разстояние от Русе: 40 км

Тя е подходща за екотуризъм. Намира с на брека на река Дунав, между Русе и Силистра. В нея се включват няколко дунавски острова. Обявена е за защитена местност с цел опазване на една от малкото останали дунавски влажни зони и нейния биологичен свят.

*

Крепчански скален манастир

Разстояние от Русе: 45 км

Той датира от Средновековието. Намира се на около 2 км от с. Голямо Градище. Изсечен е във варовикови скали, по които са издълбани два старобългарски надписа. За единият от тях се счита, че е най-старият надпис на кирилица на Балканите. Манастирът е на три нива и включва църква, килии и църква-гробница.

*

Беленски мост

Разстояние от Русе: 45 км

Издигнат е от майстор Кольо Фичето над река Янтра, близо до град Бяла. Издялан е от варовиков камък и варов хоросан, а строенето му продължава 2 години. Украсен е с изображения на животни. След След наводнение половината от моста е разрушен и първоначалният му облик е променен.

*

Антична крепост Нове

Разстояние от Русе: 55 км

Това е най-добре проучения римски военен лагер, разположен на някогашната граница на Римската империя. Днес могат да се видят останки от сгради и укрепления, а на специални информационни табла са показани снимки на компютърна възстановка на цялата крепост. Предлагат се беседи и екскурзоводска обиколка.

*

Архитектурен резерват Рибарска махала – Тутракан

Разстояние от Русе: 55 км

Това е единственото по рода си в България рибарско селище. Изграден е по крайбрежната ивица на града. На територията му се намират 48 сгради - паметници на културата.Задължително опитайте местните специалитети.

*

Крепост Калето

Разстояние от Русе: 55 км

В буквален превод от арабски „Кале“ означава крепост. Разположена е на хълм в центъра на Свищов. От нея се открива красива гледка към града. След проучвания е установено, че хълма е бил обитаван доста дълго време - до късното средновековие. За това свидетелства начина на построяване на крепостните стени на външна кула, които най-вероятно са обграждали целия хълм. Самата крепост е датирана от 13-14 век.

*

Археологически резерват Абритус

Разстояние от Русе: 60 км

В него можете да видите останки на римския град Абритус. Той възниква като тракийско селище, а през 1 век от новата ера. По-късно се трансформира е римски военен лагер, а след това в град.В Абритус е открито най-голямото в България златно монетно съкровище.

*

Демир баба теке

Разстояние от Русе: 65 км

Демир баба теке е малък мавзолей (тюрбе).В него се намира гробът на Демир баба - алевийския светец от 16 век. Около тюрбето се оформя култов комплекс, наречен теке, важно място в което заема свещеният извор. Мястото е близо до село Свещари.

*

Историко-археологически резерват Сборяново

Разстояние от Русе: 65 км

Комплексът се състои от некрополи, селища и светилища от дълбока древност. В резервата са регистрирани 140 исторически обекта от различни периоди. Едни от най-интересните неща в него са Свещарската гробница, светилището Камен рид, тракийския град и др. 

*

Омуртагова могила

Разстояние от Русе: 65 км

Омуртаговата могила е открита в южния край на източния могилен некропол в местността Сборяново. Тя е най-висока могила в Североизточна България. През 2012 г., при разкопки, археологът д-р Диана Гергова открива златно съкровище. В дървеното сандъче намира златни накити и апликации върху конска сбруя със златен начелник с конско протоме. Датирани са от края на IV и началото на III век пр. н.е.

*

Свещарска гробница

Разстояние от Русе: 65 км

Това царска тракийско-елинистична гробница, датираща от 3 век пр. Хр. Смята се, че в нея е погребан гетският владетел Дромихет. Гробницата и намерените около нея 26 запазени могили са обявени за археологически резерват. Отправна точка е село Свещари.

*

Античен град Никополис ад Иструм

Разстояние от Русе: 75 км

Това е римски град от античността, намиращ се на 18 км от Велико Търново. Основите му са положени от император Траян. Никополис ад Иструм представлява район с богати села, тържища и имения, в който са били развити животновъдството, заначтчийството и земеделството.

*

Менхир - с. Петокладенци

Разстояние от Русе: 80 км

Менхирът е култов езически паметник, приет след това за християнски. Почита се като оброк под името Правият камък. Представлява каменен блок без никакво оформление, с удължена форма, стеснен в горния си край. Намира се на западния склон на възвишението на село Петокладенци, над могилен насип.

*

Никополска крепост

Разстояние от Русе: 80 км

Намира се близо до град Никопол, област Плевен. От нея е запазена Шишмановата врата, която всъщност датира от 19 век, а не от времето на цар Иван Шишман. През 1810 година крепостта е завладяна и взривена от русите.

*

Екопътека Камъкът на Горна Оряховица

Разстояние от Русе: 85 км

Камъкът представлява плато, обединяващо екопътека, връх и хижа. Мястото е подходящо за разходка, пикник, както и за почивка през уикенда. Екопътеката минава през защитената местност Божур поляна. До върха се стига за около час.

*

Патриаршески манастир

Разстояние от Русе: 85 км

Патриаршеският манастир Света Троица е разположен край река Янтра, на 6 км от Велико Търново. Съществуват няколко версии за основаването на манастира и дейността му през вековете. Официално се знае, че през 1847 г. Кольо Фичето построява църквата на манастира, а Захари Зограф я зографисва. В момента е действащ девически манастир. 

*

Водопад Кая Бунар

Разстояние от Русе: 85 км

Хотнишкият водопад Кая Бунар се намира само на 15 км от град Велико Търново, в покрайнините на Стара планина. В местността има изградена екопътека с мостчета и стълбички. До водопада може да се стигне лесно с кола от село Хотница или като се отклоните от главен път София-Варна при село Момин сбор. Оттам пътя отива към село Хотница и се спуска точно на водопада.

*

Преображенски манастир

Разстояние от Русе: 85 км

Преображенският манастир Преображение Господне се намира на брега на река Янтра, само на 6 км северно от Велико Търново. Той е четвърти по големина в България. Основан е през 13-14 век. Възникването на Преображенския манастир се свързава с втората жена на българския цар Иван-Александър - Сара и синът им цар Иван Шишман, които даряват много средства за реконструкцията му. Поради тази причина, манастирът е известен още и като Сарин или Шишманов.

*

Скала Чуйпетел

Разстояние от Русе: 85 км

Това е интересен скален зъбер, намиращ се в Дервентския пролом на река Янтра между Велико Търново и село Самоводене. Мястото разкрива запленяваща гледка към целия Дервентски пролом и отсрещните връх Картала и Преображенски манастир. През пролетта и лятото целият район е осеян с цветя.

*

Водопад Картала

Разстояние от Русе: 85 км

Водопадът може да се вии по пътя между Велико Търново и Преображенски манастир през връх Картала. Водния пад е около 8-10 м. От Велико Търново минавате през квартал Картала или през квартал Варуша. След това тръгвате по пътеките към скалния венец над Преображенски манастир. Преходът отнема 40 минути.

*

Еменски каньон

Разстояние от Русе: 90 км

Еменският каньон е разположен в полите на Предбалкана, в местност по течението на река Негованка, на 20 км от Велико Търново. По цялото продължение на каньона са се образували прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високите до 90 м отвесни скали.

*

Природен резерват Сребърна

Разстояние от Русе: 95 км

Намира се край село Сребърна, на 16 км западно от Силистра и на 2 км южно от река Дунав. В природонаучния музей може да се види експозиция от препарирани обитатели, а поставената в самото блато камера позволява пеликаните да бъдат наблюдавани от самия музей.

*

Окото на Осмар

Разстояние от Русе: 95 км

Скалните манастири при с.Осмар са невероятен феномен, за който дори Ванга е казала, че са четвъртите поред, заредени с енергийна сила след Рупите, Царичина и Мадара. Намират се на около 3 км на север от с.Осмар, в Шуменското плато. Смята се, че са изградени през 12-14 век, в тях са намирали подслон много монаси, а в културно и религиозно отношение са изиграли много важна роля по време на Второто Българско Царство. Най-запазеният сред тях е Костадиновия манастир. Точно над него се извисява невероятното природно творение "Окото" или още наречено "Халката".