10 причини да посетите Русе този уикенд

  • 10 причини да посетите Русе този уикенд
    10 причини да посетите Русе този уикенд

Избрали сте да посетите Русе през уикенда? Чудесен избор, защото дунавският град предлага невероятно съчетание между история и модерност.

И към всичко това невероятна кухня и уникално вино.

Ето само 10 идеи за незабравим уикенд в Русе:

1. История

38473

Русе е град с хилядолетна история, за която атрактивно разказват Регионалният исторически музей и Екомузеят с аквариум. Русенският исторически музей съхранява около 140 000 експоната, сред които и Боровското съкровище от 4-ти век пр.н.е., включващо ритуален сервиз за вино, сребро с позлата. В Екомузея пък е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата. Представени са макет на космат мамут в реални размери и единствената в света най-цялостно запазена част от друг вид мамут.

2. Като римляните

38468

Тези, които искат да се потопят в автентичната атмосфера на Средновековието, не бива да пропускат останките на римската крепост Сексагинта Приста. Те се намират в северозападната част на града, на малко възвишение до брега на Дунав. Експозицията на открито разкрива мащабите на крепостта.

3. Света обител в скалите

9666

Ивановски скални църкви - част от наследството на ЮНЕСКО

В живописната долина на река Русенски Лом се намират две места, където все още не е загаснало кандилото на вярата. На около 10 км от Русе в скалите е разположен Басарбовският манастир, който носи името на близкото село. На още 12 километра южно по поречието на реката са и Ивановските скални църкви, включени в списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

4. По стъпките на възрожденците

38265

Музей Баба Тонка

За да усетите атмосферата на възрожденския град Русе, тръгнете по маршрут с начало къща музей „Баба Тонка“. Домът на прочутата русенка Тонка Обретенова отново отвори врати на 3 март 2015 г., след цялостна реставрация. Близо до нея се намира къща музей „Захари Стоянов“, където са изложени много лични вещи на писателя и революционер и предмети, принадлежали на семейството му. В Русе се намира и лобното място на апостола от Априлското възстание, Ангел Кънчев, където днес се издига паметник. Последната ни спирка по маршрута е в Пантеона на възрожденците, където са погребани 39 борци за национална свобода.

5. Духът на „малката Виена

38471

Русе впечатлява с уникалната си архитектура, дело на италиански, австрийски, немски и български архитекти. В града има над 260 архитектурни паметника на културата, от които 13 са с национално значение. Значими и характерни архитектурни забележителности са: Доходното здание, построено по проект на виенскя архитект Петер Паул Бранк. Паметникът на Свободата, дело на флорентинския архитект и скулптор Арнолдо Дзоки; Дворецът "Батенберг", построен по проект на виенския архитект Фридрих Грюнангер, Сградата на Търговско-индустриалната камара с арх. Никола Лазаров, в която днес се помещава библиотека “Любен Каравелов”.

          Прочетете още Защо Русе се нарича „Малката Виена“?

6. Разходка по Дунава

38470

Пътнически кораб предлага на русенци и гостите на града разходка по река Дунав с начална точка плаващ ресторант "Понтона". Плавателният съд е с размери 23 на 6 метра и развива скорост в тиха вода 16 км/час. Казва се „Русчук“ и е оборудван с аудио–визуална техника, разполага със напълно климатизиран салон на основна палуба и с места на лятна палуба. Тръгва всеки делничен ден в 18:30 ч., събота и неделя от 10:30 ч. и 17:30 ч.

7. Лесопарк „Липник“

38472

Разположен в огромен горски масив от липови дървета с площ от около 20 000 декара Лесопарк „Липник“ предлага невероятни условия за активен отдих. Той е най-големият български лесопарк, събрал изкуствени езера, зоокът, детски кът, благоустроени кътчета, спортна база, къмпинг.

8. Природен парк „Русенски Лом“

38469

На няколко минути път от шумния и забързан град, каньоновидната долина на река Русенски Лом е запазила непокътната една уникална съкровищница на природно и културно богатстово - природен парк „Русенски Лом“. Досегът с красотата на природата и духовното наследство обещават незабравими мигове на гостите на парка, наред с възможностите за практикуване на вело, пещерен, пешеходен туризъм, скално катерене и плаване с кану.

9. Пещера Орлова чука

6457

Любителите на пещерни приключения имат възможност да посетят Орлова чука. Пещерата се намира в Дунавската равнина и в нея са открити останки от мечки. Намерени са и следи и от живот на пещерни хора, които са ползвали скалните помещения заради относително високата им постоянна температура.

10. Градът на свободния дух

38466

Богат и атрактивен културен календар през цялата година предлага невероятни възможности за развлечение. В града можете да посетите спектакли на Русенската опера, която е една от водещите в страната и на Драматичния театър „Сава Огнянов“. Пъстър карнавал, Мартенски музикални дни, фестивали на пясъчните и ледените скулптури, Грийн рок фест, Парад на ретро автомобили са само една малка част от събитията, заради които си заслужава да дойдеш в Русе.

Към всичко това прибавяме и множество хотели и ресторанти с различна категория, за всеки вкус и джоб.

*

Кампанията "Месец на Русе" се реализира по инициатива на Община Русе и Общинска фондация "Русе-град на свободния дух", със съдействието на "Булмаркет ДМ" ООД-Русе.