Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 година

  • Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 година
    Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 година
  • Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 година
    Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 година

Виното е нещо, което се приема много сериозно в Италия и страната може да се похвали с не една и две лозарски земи в него от север на юг.

А от следващата година Италия също ще има официално Città del Vino или град на виното.

Решението е взето от националната асоциация Città del Vino, група, която обединява градове в лозаро-винарските райони в Италия, за да популяризира и защити качеството на италианското вино и връзката му с местоположението, от което произхожда.

Асоциацията реши да присъди титлата "Град на виното" за първи път тази година, за да влезе в сила през 2021 г. - и Бароло беше обявено за победител.

Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 годинаСнимка: pixabay

Barolo се намира в пиемонтската провинция Cuneo и въпреки че има не повече от 700 граждани, това е родното място на едноименното червено вино Barolo. Barolo също има завидно местоположение, тъй като се намира точно в средата на хълмовете Langhe, които са обявени за обект на ЮНЕСКО за световно наследство през 2014 г.

Италиански град е обявен за "Град на виното" за 2021 годинаСнимка: pixabay

За да спечели титлата Città del Vino 2021, Бароло победи още шест града с календар на събития, пълен с изложби, класове, семинари и инсталации за цялата 2021 г.

„Тази година беше много трудна година и ние вярваме, че тази нова кампанията е силно послание за надежда и ново начало“, каза кметът на Бароло - Рената Бианко.

Основната тема на годината ще бъде пътуване във времето, както обяснява Тициано Гая, член на фондацията Barolo & Castle. В изявление той подробно описва как всички инициативи и събития ще се въртят около идеята за преоткриване на традиционните тържества, бавното преминаване на сезоните и спомените на онези, които са допринесли за историята на виното Бароло.

Водещите принципи на инициативата трябва да бъдат популяризирането на винената култура и винения туризъм в района, както и подчертаване на ценностите на устойчивостта и екологичното съзнание, които могат да се окажат изгодни в дългосрочен план. Президентът на асоциацията Città del Vino - Флориано Замбон заяви, че смята, че точно това са осигурили с титлата Città del Vino 2021, избирайки Barolo.

Ако искате да научите повече за инициативата, можете да разгледате официалния уебсайт на асоциацията Città del Vino тук.