Ориенталска спа приказка в Будапеща

  • Ориенталска спа приказка в Будапеща
    Ориенталска спа приказка в Будапеща
  • Ориенталска спа приказка в Будапеща
    Ориенталска спа приказка в Будапеща
  • Ориенталска спа приказка в Будапеща
    Ориенталска спа приказка в Будапеща
  • Ориенталска спа приказка в Будапеща
    Ориенталска спа приказка в Будапеща

Дъждовната есен и студената зима са сезоните, които могат да ви затворят на топло вкъщи с ароматна чаша кафе или чай, но така само ще пропуснете прекрасната възможност да се насладите на някои забележителности, които са създадени като че ли специално за бягство от лошото време. Например, термалните бани в Будапеща.

Будапеща е град, богат на история, кулинарни изкушения и несъмнено едни от най-прекрасните минерални бани, сякаш излезли от приказите от "Хиляда и една нощ".

Ако случайно се чудите с какво толкова се отличават тези минерални извори, отговорът се крие в историческите сгради, в които те се помещават. Съчетанието от царствени монументи, изящни мозайки и приказни зали е в състояние да ви накара да се почувствате като истински Клеопатра или Юлий Цезар.

Античното наследство на това място, примесено с наследството от Ориента, вдъхновява и препраща към една съвсем различна епоха. Време на изящество и елит, пищни празненства и лукс, епоха, когато грижите за тялото и човека са били ключови.

Богатството на термалните извори е дълбоко ценено и след завладяването на Будапеща от Османската империя, когато през 1500 г. започва изграждането на пищни бани, с величествени куполи и орнаменти. Днес за наша радост, тези места са отворени за посещение  от туристи.

Сред най-древните бани в Будапеща са:

Бани Кирали - едно истинско потапяне в магията и лукса на Ориента, наследство останало от Османската империя. Банята разполага с четири басейна, като три от тях са с лечебни свойства. Освен това в комплекса има място за масажи, сауна и парни кабини, всичко това в стила на високата историческа архитектура.

Баня Рудас - може би най-античната в архитектурно отношение сграда, тя датира от 1550 г. Комплексът разполага  с класически осмоъгълен басейн и 10-метров купол в центъра на помещението, което му придава величие и царственост.

С по-ново строителство, едва от 1880 г., се отличава най-големият балнеоложки комплекс в Европа - Маджестик. Както подсказва и самото име, става въпрос за истинска магия. Балнеоложкият комплекс е потопен сред огромен, изпълнен с растителност парк, в който дори езерото с патиците е с термална вода. Типично в стила арт нуво, сградата е обсипана с фонтани, мозайки, колони, витражи, декорации от ковано желязо и множество статуи. Закритите басейни в комплекса са целите в рисунки.

Всички тези прекрасни места, са разположени в централната част на Будапеща, а идеалният завършек може да бъде в някоя от приказните сладкарници или ресторанти в града с чаша ароматно вино в ръка.