Пиещяни: Спа и музика в Словакия

  • Пиещяни: Спа и музика в Словакия
    Пиещяни: Спа и музика в Словакия

След като успеете да си завържете езика на фльонга да произнесете Пиещяни, не ви остава нищо друго освен да се оставите на очарованието на този словашки спа курорт. Не е сред дестинациите за релакс, които българите масово посещават, но в други части на Европа е добре познат. Предимно с калта си и с лековитите си топли води.

Лечебните минерални извори и кал са си в Пиещяни от хиляди, може би и милиони години. Затова не е чудно, че и хората са тук от доста отдавна. Най-старото доказателство за това е Венера от Моравия – скулптура на жена, издялана от бивната на мамут (можете да я видите в двореца в Братислава). Възрастта на находката се определя от археолозите на невероятните 22 800 години. Не е ясно дали Венера се е топила в лечебна кал, но в наши дни много посетители го правят. За да се отърват от ревматизма или просто заради благотворното влияние на калната баня върху нервите и унищожаването на стреса.

Лечебната сила на природата се превръща в бизнес след 1889 г., когато компанията „Александър Уинтър и синове“ започва да отдава под наем пространство за спа в Пиещяни.

Удивителното тук е, че много от санаториумите, вилите и хотелите са с историческа стойност. Най-стара е Наполеоновата баня, която се намира на Купелни остров. Самият остров е нещо като град в града. Пълен е с красиви фасади, фонтанчета и градини със статуи. Тук са и много от санаториумите, в които мнозина избират да постигнат физическо и душевно възстановяване. За да стигнете до острова, ще минете по Колонадови мост - най-дългия покрит мост в Словакия. В единия му край ще видите статуя на мъж, който строшава патерица. Това е един от символите на Пиещяни, има го и в герба на града. Едва ли би имало нещо по-логично всъщност.

На Купелни остров има и обществен термален басейн. Водата е близо 70 градуса, с високо съдържание на сяра. Разгледайте и Музея на балнеологията.

Местата за настаняване са от супер достъпни до лукс категория, така че всеки може да открие нещо за себе си.

И ако някой е посмял да си помисли, че ще умре от скука, може да се успокои – в Пиещяани винаги нещо се случва. Дали ще е музикален фестивал, театър на открито, откриване на изложба или поп концерт, в календара на града почти няма празно място. Спа и музика – звучи като мечтаната релакс комбинация.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие!