Още нови правила за посещение във Венеция

  • Още нови правила за посещение във Венеция
    Още нови правила за посещение във Венеция

Венеция въведжа нови мерки за справяне с огромния туристически поток. Сред тях са: система за резервиване на посещение в града, както и повишаване на туристическата такса до 10 евро в пиковия сезон.

Новият туристически данък ще бъде въведен от 1 май 2019 г. Всеки посетител ще бъде таксуван със стандартна такса от 3 евро, но от 1 януари 2020 г. цената ще се увеличи до 8 евро, в най-натоварения сезон ще бъде 10 евро. Това ще е през летните уикенди, когато забележителностите на града са претоварени от посетители.

Таксата за туристите обаче има противници, дори в самата Италия, и то от министъра на туризма Джан Марко Сентинайо. Според него тази мярка ще отблъсне туристите.

Въпреки това новата такса вероятно ще бъде включена в цената на билета за влак, самолет, автобус или круизен кораб и след това ще бъде преведена на градските власти. Тя ще важни само за краткосрочните туристи, които не отсядат във Венеция. Най-често това те идват от круизните кораби, които заливат града. Тези, които не платят данъка, могат да получат глоба до 450 евро.

Освен това местните власти във Венеция ще въведат и нова система за резервации за туристите. Кметът на града Луиджи Бругнаро каза, че от 2022 г. посетителите също ще трябва да си “резервират” достъп до града. Още не е посочено как ще се прилага тази мярка, но той се очаква, че системата ще помогне за контролиране на туристическия поток в пиковите часове.

Още нови правила за посещение във Венеция

Венеция привлича около 30 милиона посетители годишно, въпреки различните въведени мерки за ограничаване на масовия туризъм. Те включват отклоняване на големи круизни кораби от центъра на града, както и забрана за строителство на нови хотели. Кампанията #EnjoyRespectVenezia, въведена миналото лято, инструктира посетителите да не плуват в каналите, да не си правят пикници на обществени места, да не се застояват прекалено дълго на мостове и да не посещават забележителностите, облечени в бански костюми.

Ще успее ли Венеция да си отдъхне от туристките, предстои да разберем!

***