Защо във Венеция виното се пие на сянка

  • Защо във Венеция виното се пие на сянка
    Защо във Венеция виното се пие на сянка

Виното във Венеция не се поръчва на чаши. В смисъл, не казваш „една чаша вино“ (un bicchiere di vino).

Ако си от местен произход или си си научил добре урока предварително, поръчваш „една сянка вино“ (un'ombra di vino). Защо във Венеция си позволяват това своеволие – да не наричат виното с истинкото му име, разказва една стара история.

Откъде идва пиенето на сянка

Преди много години виното се продавало на площад Сан Марко. През летните жеги продавачите нареждали щандовете си под сянката на кулата. Когато сянката се местела през деня, винопродавците се движели паралелно с цялата си стока. Та кой би искал да пие топло или вкиснато вино? Оттогава тръгнал изразът – вместо „да отидем за по вино“ станало „да отидем на сянка“ - и всеки знаел за какво иде реч.

Затова и някои от легендарните винени барове във Венеция имат оmbra в името си. А обиколка по баровете, вече можете да предположите, не се казва „обиколка по баровете“, а „обиколка по сенките“.

Какво още

Имай предвид, че омбра се нарича малка чаша с вино – 100 мл, което е и причина за добрите цени. Освен на сянка, виното във Венеция се пие и с чикети (дребни хапки, сандвичи, сирена и други благини, които увеличават средния винен прием на глава от туристическото население).

Къде да намерите най-добри места за чаша на сянка

Трудно е да се дадат ориентири из лабиринта от улички на Венеция. Общият знаменател на всички добри и евтини места за вино на чаша е един - излезте от местата, по които се движат туристите. Стигнете ли страничните улички, спрете ли да виждате чужденци, започнете да търсите своето заведение за по една сянка вино.