Осмарски скални манастири

  • Осмарски скални манастири
    Осмарски скални манастири

Осмарските скални манастири са разположени в Шуменското плато. Представляват издълбани във варовиковите скали килии и ниши.

Манастирите са създадени по времето на Второто българско царство (XII-XIV век) и са обитавани от монаси-исихасти. Според тях пътят към единението на човека и Бога минава през умосъзерцанието, затова те водели отшелнически живот сред скалите.

Най-големият и най-добре запазеният от Осмарските скални манастири е Костадиновият. За да стигнете до него, можете да оставите автомобила си в края на село Осмар и да продължите пеша. Очаква ви около 3 км приятна разходка през горичка. Когато стигнете до чешма с каменен кръст и дървена беседка, значи вече сте в подножието на манастира.

Осмарски скални манастириСнимка: Боряна Кръстева

Очаква ви още около 20 минути стръмно изкачване.

Осмарски скални манастириСнимка: Боряна Кръстева

След това ще стигнете пред метална стълба, която се издига стръмно нагоре по скалата. Тя ще ви отведе на 10-ина метра височина, право в Костадиновия скален манастир.

Осмарски скални манастириСнимка: Боряна Кръстева

Той се състои от две помещения. Източното представлява църква с почти квадратна форма. В нея ще видите олтар и фрагменти от стенописи. Западното помещение има множество ниши, жлебове, монашески гроб и изсечени в скалата нарове. Предполага се, че манастирът се е наричал "Св. Св. Константин и Елена", но днес носи името Костадинов скален манастир.

Осмарски скални манастириСнимка: Боряна Кръстева

Щом слезете отново по металната стълба, ще видите табела за скалния феномен "Окото на Осмар". Той се извисява точно над манастира. Тръгнете по маркировката и внимавайте, защото пътеката е стръмна. За това причудливо образувание самата Ванга някога казва, че е четвъртият по силна енергиен център на България след Рупите, Царичина и Мадара. То е известно и с името "Халката".

Осмарски скални манастириСнимка: Боряна Кръстева

Върнете се отново пред металната стълба пред Костадиновия манастир и този път последвайте табелите за "Диреклията". Това е друг скален манастир, за съжаление, до него няма изградена стълба и можете да го видите отдалеч. Името му в превод от турски език означава "стълб". Именно един такъв каменен стълб се издига до входа на килията. Предполага се, че тя се е използвала като затвор. В него са затваряли монасите, които не са спазвали стриктно исихаското учение.

Осмарски скални манастириСнимка: Боряна Кръстева

В района на Шуменското плато има и други скални манастири. Достъпни пеша са: Ханкрумски, Дивдядовски и Троицки. На път за Осмакрските скални манастири можете да разгледате и село Осмар. То е известно с ароматното вино "осмарски пелин", а тайната на силното му ухание се крие в 30-те билки и плодове, които се добавят към напитката. Осмар е и мястото, на което е произведено първото шампанско в България. Винопроизводството в района започва още през XIX век, а днес в селото има винарска изба, където можете да опитате бял или червен пелин.

***

Снимките са направени със Sony HX99. Това е най-малкият в света фотоапарат с широк диапазон на вариото - 24 – 720 мм мащабиране. Освен високото ниво на мащабиране, той включва 4K видео запис, бърз и прецизен AF, както и висококонтрастен електронен OLED визьор, удобен пръстен за контрол и накланящ се сензорен LCD екран за лесна работа.