Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

  • Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш
    Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

Град Шумен и околностите му са супер идея за едно уикенд бягство през свежата пролет (а и през всеки сезон)!

Ако и ти си от пътешествениците, които искат да видят както забележителностите, за които всички говорят, така и местата, за които малцина са чували - виж нашите предложения.

Тук ще откриеш обекти, които да посетиш в самия град и супер интересни местенца на до 30-40 км от Шумен. Уикенд приключенията са ти в кърпа вързани. Весело!... И да разкажеш как е минало!

1. Музей на Шуменския гарнизон

Музеят на Шуменския гарнизон отваря врати за пръв път през 2003 г. Основната му цел е да събира, съхранява, проучва и експонира материали, които са свързани с историята, националноосвободителните битки и участието на шуменските поделения в тях. В 140 витрини са разположени експонати, свързани с военната история на град Шумен, а в двора на музея можете да видите 30 артилерийски оръдия.

+ Исторически музей

Регионалният исторически музей в Шумен е един от най-старите и големи музеи в България. Създаден е през 1857 г. и се намира в центъра на града. В него има осем постоянни експозиции, представляващи находки от V хил. пр. Хр. до XX век. В него можете да си закупите сувенири и научни издания.

2. Къща-музей "Панайот Волов"

Къща-музей "Панайот Волов" се намира в град Шумен. Родният дом на видния български революционер е най-старата шуменска къща от XVIII век. Реставрирана е през 1996 г. и е превърната в музей. Възстановена е автентичната обстановка и в експозиция е представен животът и делото на Панайот Волов. Изложени са негови лични вещи, документални и снимкови материали.

Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

3. Къща-музей "Добри Войников "

Къщата е част от възрожденското, историческо и архитектурно наследство на града. Превърната е в музей през 1976 г., като е възстановен интериорът на дома, в който е живял българският творец. На първият етаж от къщата е разположена документална експозиция, чието централно място е специално отредено за драматургичната и режисьорската му дейност. Из останалата част от къщата са подредени личните вещи на Добри Войников.

4. Паметник "Създатели на българската държава"

Паметникът представлява е архитектурен комплекс, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Разположен е в най-високата част на Дунавската равнина - Шуменското плато, на 500 м надморска височина. Паметникът е с дължина от 140 м и височина 70 м. Към него работи и посетителски информационен център и постоянна експозиция.

Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

5. Астрономическа обсерватория към Шуменски университет

Астрономическата обсерватория в град Шумен е създадена през 1997 г. като част от Шуменския университет. Основните цели за изграждането ѝ е да помогне в обучението на студентите по астрономия, да популяризира и да развие научно-изследователската дейност в района. Към нея има и астрономическа кула с телескоп-рефлектор.

6. Томбул джамия "Шериф Халил паша"

Това е мюсюлмански храм, разположен в югозападната част на град Шумен. Комплексът на джамията се състои от молитвена зала, двор и пристройка, която служи за пансион. Молитвената зала e изрисувана с много геометрични фигури и надписи на арабски език. Подпирните ѝ колони са същите като тези, които са използвани за двореца в Плиска. Томбул джамия е най-голямата джамия в България.

Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

А сега виж кои са местата на около 30 км от Шумен, които да посетиш:

7. Пещера Зандана

Разстояние от Шумен: 1 км

Пещера Зандана, позната като Бисерна, е най-красива и най-дългата в Шуменското плато. Намира се на 1 км от Шумен в местността Кьошковете. За първи път е открита през 1928 г. от френския географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж, но през 2003 г. са открити нови галерии, с които дължината на пещерата става 216 м. Пещерата е разделена на два етажа - горен и долен, като долният е подземна река. Тук могат да се срещнат 14 вида прилепи.

Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

8. Шуменска крепост

Разстояние от Шумен: 5 км

Шуменската крепост се намира на Шуменското плато, на 3 км западно от град Шумен. Мястото е било заселено преди повече от 3000 г. Първото поселение е от XII век пр. Хр.. Историко-археологическият резерват Шуменска крепост работи целогодишно. Общата площ на крепостта е около 32 декара, но значителна част от населението е живеела извън стените, в подградието. Крепостта дава богата информация за военния, културния и стопанския живот на своето време.

Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

9. Аул на Хан Омуртаг

Разстояние от Шумен: 10 км

Аулът на хан Омуртаг е прабългарско военно укрепление. Намира се до Велики Преслав, в местността Хисар Кале. Счита се, че датира от 822 г. и е бил построен по модел на Плиска. Смята се, че Чаталарският надпис споменава именно този дворец. Тук е намерена и църква от IV век със запазени останки от най-ранните християнски стенописи по българските земи.

Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

10. Мадарски конник

Разстояние от Шумен: 18 км

Средновековният скален барелеф Мадарски конник се намира в близост до село Мадара, на 20 км от град Шумен. Паметникът е изсечен на 23 метра от земята. Археологическите сведения сочат, че релефът е изсечен през VIII век и е дело на прабългарите, като символ за величието на българската държава. Мадарският конник е единственият запазен скален релеф в Европа, който датира от периода на Средновековието.

11. Осмарски скални манастири

Разстояние от Шумен: 18 км

Скалните манастири при с.Осмар са невероятен феномен, за който дори Ванга е казала, че са четвъртите поред, заредени с енергийна сила след Рупите, Царичина и Мадара. Намират се на около 3 км на север от с.Осмар, в Шуменското плато. Смята се, че са изградени през XII-XIV век. В тях са намирали подслон много монаси. Най-популярният и най-запазен сред тях е Костадиновия манастир. Точно над него се извисява невероятното природно творение "Окото на Осмар" или още наречено "Халката", получило тези имена заради формата си.

Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

12. Национален историко-археологически резерват и музей Велики Преслав

Разстояние от Шумен: 20 км

Националният историко-археологически резерват и музей Велики Преслав е разположен върху останките на старата българска столица Велики Преслав и заема около 500 хектара от площта ѝ. В музея има изложени части и предмети от града, намерени при разкопките. Експозицията на музея представя произведения на средновизантийското и старобългарското изкуство. Тук се съхраняват над 35 хиляди предмета, като около 1700 от тях са изложени за посетителите. Сред тях могат да се видят уникати като Преславското златно съкровище, керамичната икона на Св. Теодор Стратилат и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир.

13. Златаревският манастир "Св. Св. Петър и Павел"

Разстояние от Шумен: 25 км

Златаревският манастир "Св. Св. Петър и Павел" е разположен в местността Манастирите, в землището на община Шумен, между селищата Златар и Ивански. Построен е на мястото на стар манастир от римско време, който е бил разрушен с идването на турците през XIV век. През 1937 г. и 1993 г. манастирът е възстановен с помощта на местното население и е изградена църква.

Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

14. Голяма базилика в Плиска

Разстояние от Шумен: 31 км

Голямата базилика в Плиска е построена през 875 г. и представлява религиозно-дворцов комплекс, в чиито предели влизат базилика, манастир и архиепископски дворец. Намира се до Националния историко-археологически резерват Плиска и е един от най-големите храмове в Югоизточна Европа от Средновековието. В продължение на няколко стотин години е изпълнявала функциите на катедрален храм и княжеска, манастирска и епископска църква.

15. Скални манастири Невша

Разстояние от Шумен: 37 км

Групата скални манастири се намира между село Мадара и Провадия. Те са разположени върху отвесните скали на Голямото и Малкото елеме, на Голямото и Малкото було има общо над 50-60 килии. В най-големия скален манастир, наречен Манастира са запазени останки от скална църква и училище. Килиите са на няколко нива и са отворени с изглед към северозапад. На това място върху ерозиралите има едва забележим надпис от 1666 г.

Пътувай до Шумен - 15 места, които да посетиш

***